Реклама / Ads
0| 5053 |13.12.2007 НОВИНИ

Здравни работници излизат на улицата

.
Днес протестът е едночасов, утре-национален. Здравният министър не бил срещу увеличението на заплатите, но сестрите от общинските болници трябвало да си търсят пари от кметовете.
 

Днес на едночасов протест в София до сградата на Народното събрание излизат медицински сестри, акушерки, лаборанти и други професионалисти по здравни грижи от държавните и общинските болници, ДКЦ-та, училища и детски градини. На едночасови протести по различно време на деня ще излязат пред общините и болниците и колегите им от Пловдив, Велико Търново, Бургас, Враца, Хасково, Плевен, Добрич, Шумен, Русе, Кюстендил, Габрово, Перник, Стара Загора, Благоевград и от по-малките градове в страната. Исканията на протестиращите са осигуряване на достъпни и качествени здравни грижи на населението, ограничаване на изтичането на кадри в чужбина, осигуряване на достойно възнаграждение за труда. На протест утре в цялата страна излизат професионалисти по здравни грижи.

Проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването по БНР, оповести по БНР, че не бил против увеличението на заплатите на специалистите по здравни грижи в цялата страна, обратното изцяло ги поддържал.  Сестрите, които работят в общинските болници не трябвало да се обръщат към него и към Министерството на здравеопазването, а към кмета на София или към кметовете по общини, защото техните пари не се отпускат от здравното министерство. Гайдарски информира, че за здравните работници, работещи в болниците към Министерския съвет щяло да има ново увеличение с около 20% от началото на 2008 година, а ако е налице преизпълнение на бюджетната сметка, може да се даде и друго 10%-тно. Той установи, че условията за работа в чужбина на нашите медицински сестри не били толкова добри, защото не всички там работели по специалността си, а се грижели за стари хора и работели по домове. Що се отнася до Бюджет 2008, тази година за здравеопазването били дадени към 384 милиона лева и се очаквало за догодина да има повече.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5752 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също . 0| 8100 |23.09.2007 Великобритания не пуска наши работници, Виена се отърва от крадлите ни . 0| 5267 |05.07.2007 Турски работодатил експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 0| 5678 |05.07.2007 Турски работодател експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads