Реклама / Ads
3| 3067 |22.06.2021 НОВИНИ

Здравното министерство започва ударна имунизация на ромското население

.
Александър Златанов Източник: стопкадър, БНТ
Здравното министерство предприема мерки за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу COVID-19. До момента около и под 10% от това население е имунизирано. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов след работна среща с представители на здравните медиатори.
 

Целта на срещата била да се изведат проблемите, свързани с ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

 

По думите на Златанов към момента периодът е много подходящ – ниска заболеваемост в страната, всякакви налични ваксини. „И с цел да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани“, добави той.

 

Изводите от срещата със здравните медиатори са, че все още съществуват митове сред ромското население, хората са уплашени, имат грешна представа и се страхуват от странични последствия.

 

„Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват. Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина“, категоричен беше зам.-министърът.

 

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефектът от действията.

 

„Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това, че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени“, каза Златанов.

 

От своя страна здравният медиатор Христо Николов отчете, че причината за ниския процент на ваксинация сред ромското население е дезинформацията.

 

„Тук е моментът да приложим превантивност и превенция не след постфактум, когато дойде същото и се запълнят болниците“, коментира Николов.

 

„Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини за никого“, поясни зам.-министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3614 |21.06.2021 На 2 юли започва делото срещу ЛиЛана . 2| 3620 |20.06.2021 Днес на Евро 2020: започва последният кръг в груповата фаза . 71| 12822 |18.06.2021 Стъки нападна Министерството на спорта, но не бе задържан за хулиганство . 11| 11300 |17.06.2021 Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост, започвайки срещите в София с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads