Реклама / Ads
0| 4179 |05.04.2022 НОВИНИ

Зеленски: Изнасилвали са жени пред децата им... Руснаците са убивали за свое собствено удоволствие в Буча

.
Володомир Зеленски пред Съвета за сигурност за ООН Източник: Twitter
„Руснаците са убивали цивилни в Буча само за свое собствено удоволствие. Режели са крайниците им, прерязвали са гърлата им, жени са изнасилвани и убивани пред очите на децата им. Езиците им са били извадени само защото агресорът не е чул това, което е искал да чуе от тях...” Toва заяви украинският президент Володомир Зеленски пред Съвета за сигурност за ООН чрез видеовръзка.
 

Зеленски смята, че за руснаците, които са нападнали предградието на Киев, „няма нито едно престъпление, което не биха извършили там“.

 

„Руската армия се надига и целенасочено убива всеки, който служи на страната ни. Те са стреляли и убивали жени извън къщите им. (...) Убивали са цели семейства, възрастни и деца и са се опитвали да изгорят телата им. Обръщам се към вас от името на хората, които всеки ден почитат паметта на загиналите цивилни, които бяха застреляни и убити в тила след изтезания. Някои от тях са били застреляни на улицата".

 

Зеленски е категоричен, че „имаме убедителни доказателства - има сателитни снимки“, които показват какво наистина се е случило по време на атаките срещу Буча, добавяйки, че „можем да проведем пълни и прозрачни разследвания“.

 

Президентът призова членовете на руските военни и „тези, които са им давали заповеди“ да извършват атаки в Украйна, да бъдат съдени за „военни престъпления“. 

 

"Къде е сигурността, която Съветът за сигурност трябва да гарантира? Няма я. Въпреки че има Съвет за сигурност. И така, къде е мирът? Какви са тези гаранции, които Организацията на обединените нации трябва да гарантира?" - попита той в речта си.

 

"Бих искал да ви напомня за член 1, глава 1 от Устава на ООН. Каква е целта на организацията? Целта ѝ е да поддържа мира. И сега Хартата на ООН е нарушена буквално още като се започне с член 1. Какъв е смисълът на всички останали членове?“

 

Зеленски каза, че иска пълни и прозрачни разследвания. Той добави:

 

„Максимален достъп за журналисти, максимално сътрудничество с международни институции, участие на Международния наказателен съд - пълна отчетност. Сигурен съм, че всяка държава членка на ООН трябва да се интересува от това. За какво? За да накаже веднъж и завинаги всички, които се смятат за привилегировани и вярват, че могат да се разминат с всичко."


„И така, покажете на всички други потенциални военнопрестъпници в света как ще бъдат наказани, ако най-големият бъде наказан“, призова той пред Съвета за сигурност на ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2678 |04.04.2022 Предложение: Бащите да имат право на 2-месечен платен отпуск . 0| 3174 |03.04.2022 Зеленски: Русия иска да превземе източната и южната част на Украйна . 0| 3322 |02.04.2022 Зеленски: Руснаците се изтеглят, но минират района около Киев . 0| 3179 |01.04.2022 ДБ внесе предложение за военна помощ на Украйна. Заков: Каква работа може да им свърши това, което имаме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads