Реклама / Ads
8| 2624 |04.03.2024 НОВИНИ

Зеленски: Светът трябва да реагира твърдо, за да може войната да се превърне в безнадеждно начинание на Путин

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да проявят политическа воля и да осигурят на Киев необходимите военни доставки, в противен случай светът ще се изправи пред "една от най-срамните страници в историята", съобщи Ройтерс, като цитира вечерното видеообръщение на украинския лидер.
 

Зеленски отправи призива си в момент, когато пакетът от мерки на САЩ за предоставяне на военна и друга помощ остава блокиран поради разногласия в Конгреса.

 

Миналият месец се навършиха 2 години от началото на руската инвазия. Врагът осъществи известни успехи по протежение на 1000-километровия фронт, въпреки че линиите на бойните действия не са се променили почти никак през последните месеци.





Видимо разгневеният Зеленски подчерта във видеообръщението си, че светът трябва да "реагира твърдо", за да гарантира, че войната ще се превърне в "безнадеждно" начинание за лидера на Кремъл Владимир Путин, който иска само "война и смърт".

 

"Те трябва да бъдат накарани да усетят максимално, че има сила, която унищожава тези, които унищожават живота. Ние можем да гарантираме това. Всеки от нашите партньори знае какво е необходимо", отбеляза той. "Основното нещо е политическата воля, за да се осъществи това, да се осигури нивото на доставки, което ще помогне", допълни украинският лидер.





"Ако това не се случи, ще се превърне в една от най-срамните страници на историята, ако Америка или Европа загубят от иранските "шахеди" (дронове) или руските изтребители", алармира Зеленски. По думите му Украйна "чака доставки, които са жизнено необходими, и ние чакаме по-специално американско решение. Подкрепата е наистина необходима."

 

Зеленски настоява все по-осезаемо Конгреса на САЩ да одобри помощта за Украйна, припомня Ройтерс. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е подложена на натиск да приеме пакета за национална сигурност на стойност 95 млрд. долара, който увеличава помощта за Украйна и Израел, както и за Индийско-Тихоокеанския регион. Той беше приет от Сената със 70-29 гласа миналия месец, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън възпрепятства внасянето на законопроекта за помощта за гласуване в Камарата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2763 |04.03.2024 Започва решаваща политическа седмица. Ще се случи ли ротацията във властта? . 1| 2484 |04.03.2024 Натоварен трафик се очаква в последния от почивните дни около националния празник . 1| 2897 |04.03.2024 Топло време с максимални температури между 13° и 18° . 2| 2640 |04.03.2024 Ники Хейли постигна първата си победа над експрезидента Тръмп на първичните избори във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads