Реклама / Ads
31| 5097 |18.07.2013 НОВИНИ

Зинаида Златанова: Протестите започнаха през януари

.
Зинаида Златанова Източник: Булфото
"Сегашните протести започнаха още през януари. Хората искат социална справедливост, защото България е най-бедната страна в ЕС"
 

Това каза пред Европейската информационна агенция Europolitics вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Разочарована съм, че мнозина политици у нас виждат решението в предсрочни избори, колкото се може по-рано. За мен това означава само, че те не могат да дадат друг отговор на проблемите на гражданите", казва Златанова в интервю за европейската агенция.

"Хората на улицата виждат недостиг на справедливост в обществото, на солидарност, на нормални отношения между институциите", казва тя.

"Българите искат повече реформи. Те пътуват много, работят в ЕС, децата им учат в страните от съюза и виждат най-високите европейски стандарти." Златанова е категорична, че това правителство перфектно може да предприеме такива мерки за социална справедливост, независимо от натиска на протестите и бойкота от основната опозиционна партия в парламента. Тя посочва гласуваните вече социални мерки като енергийни помощи за бедните, повече пари за майки и млади семейства и др.

Златанова коментира декларацията на посланиците на Франция и Германия, отхвърляща олигархичния модел в България, така: "не става дума за нещо, случило се през последната седмица или последния месец". Тя също е на мнение, че трябва да се демонтира този модел. "Гражданите няма да позволят той да съществува повече. Това е много важен урок от протестите, който трябва да си извлекат всички партии", казва министърът.

На въпрос за номинацията за ръководител на ДАНС, която стана повод за масовите протести в България, Златанова отговаря: "Не бих си позволила да оценявам който и да е депутат, избран от българския народ. Но, да, смятам, че беше политическа грешка на парламента. Беше подценено общественото мнение. Нека не съдим за правителството само по едно-единствено назначение. Ние продължаваме напред и смятам, че с публичните изслушвания за нов директор на ДАНС случаят ще приключи."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5146 |18.07.2013 Брюксел: Докладът за България няма общо с протестите . 24| 5296 |17.07.2013 Йовчев: Няма план на правителството за "справяне" с протестите . 46| 5361 |16.07.2013 Йордан Цонев: Чуваме протестите и прилагаме мерки . 15| 5160 |15.07.2013 Фандъкова няма да предприема мерки срещу протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads