Реклама / Ads
5| 5004 |02.02.2023 АКТУАЛНО

48-то НС завърши с колаж, подобен на този от детската градина

.
Колаж с народните представители от 48-то НС Източник: Фейсбук страницата на депутата от ДБ - Елисавета Белобрадова
Освен с противоречивото си начало, трудният избор на председател, буксуването на парламента, игрите на кворум и др., 48-мото НС ще бъде запомнено с куриози като този, в който депутатите от Правната комисия работиха по късна доба, за да направят възможно гласуването и в последствие връщането на хартиената бюлетина. Инициатор на това велико предложение беше БСП, прието с помощта на ГЕРБ-СДС и ДПС. Разбира се, последваха протести на гражданите, но никой не чу техния глас.
 

Най-ключовият момент от краткия живот на този парламент вероятно ще бъде борбата между т.нар. "партии на статуквото" (ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС) срещу тези, които са "антистатуквото": Продължаваме промяната и Демократична България. Новите формации, които влязоха в 48-то Народно събрание "Български възход" и "Възраждане" сякаш не успяха да се утвърдят като автентични политически сили, защото с противоречивите си действия успяха да застанат на страната на статуквото - избора на председател на парламента, връщането на хартиената бюлетина, превръщането на машините за гласуване в принтери. С последното решение се създава предпоставка за опорочаване и злоупотреби с вота на българските избиратели.

 

Фрапиращо е и разделението по теми като изпращането на военна помощ за Киев, обявяването на Гладомора в Украйна от 1932-1933 за геноцид. Разделението стигна чак до там, че БСП се отрече от своя Явор Божанков, като го изключи от парламентарната група, защото той единствен не беше съгласен с неизпращането на помощ за Украйна. Впрочем Русия отдавна обяви България за "неприятелска държава", като дори включи страната ни в този списък.

 

"Какво тогава се умилкваме на Русия, след като очевидно в нейните очи сме повече цел, отколкото страна със собствен суверинитет?" - сигурно ще попита някой. Отговорът е по-скоро риторичен - определени политици явно имат много сериозни мотиви да са на страната на Русия, отколкото на България, защитавайки прокремълски линии. Това поведение освен фрапиращо е и смущаващо, защото в очите на цивилизования свят, сред нашите европейски партньори - ЕС и НАТО, колебливото поведение на България граничи с диагноза.

 

Вчера БСП демонстративно напусна пленарна зала и не участва нито в минутата мълчание за почитането на жертвите от комунистическия режим в България, нито в гласуването на декларацията за Гладомора. Не е ясно левицата какво точно брани - себе си или някакви бивши агентурни служители от ДС, които принадлежат на БПК, но комунистическият режим в България от 1944г. до 1989г. е обявен за престъпен със закон от 2000г. Това, че социалистите не се разграничават от престъпното си минало, само ги поставя в неизгодна и дискредитираща позиция.

 

Аналогично е поведението на "Възраждане", които вчера се бориха със "зъби и нокти" за първото място по безумие. Те напускаха, но преди това държаха проруски речи и  предупреждаваха какви огромни неприятности ще си навлечем на глава като вадим скелети от гардероба.

 

Накрая на целия този абсурд, журналистът от БНР Петър Волгин се изказа в защита на Народния съд. Освен, че подобно твърдение е цинично в деня, в който отдаваме почит към жертвите на комунизма, но и говори за липса на всякакъв морал и човечност. Смущаващо е, че подобен тип изказвания могат да минат за "свобода на словото" и "друга гледна точка", след като очевидно зад тях стои определена цена. Освен, че този вид поведение развращава, то е против всички европейски ценности, които жертвите на комунизма са платили с живота си - достойнство, чест, морал, дълг, зачитане на ценността на чуждия живот.

 

Не случайно е казано: "Разделяй и владей!" За съжаление голяма част от избраниците в 48-мото НС демонстрираха тази максима, като преследват единствено собствени, дребни цели, които да изпълнят в своя угода, маскирани зад привидната грижа към собствените си избиратели. По-страшното е, че от известно време се експериментира върху гърба на обществото колко точно може да изтърпи определен вид омраза и малко по малко на свой ред да се научи да се самоненавижда.

 

 

П.П. Идеята за неочаквания спомен, който е подобен на снимките, с които завършват подрастващите в детската градина е на г-н Вежди Рашидов. Той е творецът с главно "Т" сред всички народни представители. С този колаж се възобновява традицията, която не се практикува от години. Вероятно, за да може Вежди Рашидов да е в центъра на плаката. Освен нарцисизъм, подобен тип поведение е паказателен за множество нездрави процеси.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 62684 |30.11.2020 Пиар-експерт за интервюто на Борисов: Може да се ”хване” Десито Атанасова, може и ПКП-то, но не и завършил трети клас нормален човек . 13| 11060 |18.07.2019 Срам!!!Новият член на СЕМ завършила с 3.89 аграрна икономика . 12| 35431 |16.05.2017 Фрогоко: Министър Караниколов чудо в Правото - завършил на 21 г. . 0| 5535 |19.08.2008 Първият истински музикален фестивал в България завърши с успех

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads