Реклама / Ads
5| 13640 |16.03.2018 АКТУАЛНО

Брюксел се заинтересува от Гинчето след скандалните данни за купувача на родната ЧЕЗ

.
Еврокомисарят по енергетиката изненадващо се стовари у нас след изнесените скандални данни за купувача на родната ЧЕЗ. Неочаквано у нас пристигна вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по енергетиката Марош Шефчович.
 
Официалният повод за гостуването е незначителен форум, който не е част от официалната европейска програма на председателството ни. Става дума за инициативата на Института за енергиен мениджмънт „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката – предизвикателства пред Югоизточна Европа“.

Тогава защо дойде еврокомисарят по енергетиката Шефчович?

Грубо казано, дреме му на един еврокомисар какви ще ги дъвчат неправителствените организации, които нямат реално място в енергетиката освен при защита на потребителите й.

Но обществения скандал около Гинчето и изнесените за сделката скандални данни предизвикаха жив интерес в Брюксел – както зад кулисите и неофициално, така и официално с това посещение.

Ето какво каза енергийният комисар:

– Разговаряхме с премиера Бойко Борисов във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е сделка между частни компании. Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки (бел.: какъв намек за разни МВР-та и ДАНС-аджии, а!)

– Искам да повторя, че макар че това e една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство (а тук намекът е почти право куме в очите)

– Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“ на ЕС
(а това е нещо като предупреждения да се внимава в играта)

Разбира се, понесени на „крилете“ на европредседателството и знаейки редица по-важни проблеми на ЕКС, родните властомафиоти ще си пуснат това между ушите. Е, за тяхна сметка ще е.

Втората причина за визитата беше газовият хъб. ЕС финансира на 50% предпроектното проучване.

Еврокомисарят даде добра оценка на идеята. Заяви и следното: – Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България – както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане.

Явно не е много в час и са го лъгали на ангро.

Част от интерконекторните връзки са доникъде, а проектният им капацитет им не е достатъчен за нуждите на газовия хъб.
Но здраве да е! Това са проблеми, които наш,те ако решат и Кремъл не им скръцне със зъби, ще ги оправят, макар и чрез някоя далавера и за себе си.

Шефчович ще се срещне и с президента Радев, където също ще се обсъди Хъба и казуса „Гинче“.

Григор Лилов, Фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7069 |06.11.2017 Джамбазки: Показваме в Брюксел атентата срещу майки и деца в Буново . 5| 10762 |12.07.2017 Депутат от ДПС: Българското председателство ще се провежда в Брюксел! Кой го реши? . 11| 9973 |30.01.2017 Президентът с военен самолет в Брюксел - обидно за България, нелеп сигнал . 1| 7338 |28.08.2016 Губим стотици милиони от Брюксел заради АМ ”Струма”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads