Реклама / Ads
4| 6919 |04.05.2017 АКТУАЛНО

Ст. Делийски за Фрог: Борисов 3 е като Валери Божинов

.
Страхил Делийски
Новото правителство е като старото, само че ново. Напомня на Валери Божинов. Виждат се няколко различни логики при формирането му – едната е на лоялността. Целта е в правителството да има хора, които са лоялни на Борисов. Дори министрите от квотата на ОП, с изключение на Каракачанов, са такива хора – и Порожанов, и Караниколов, и Нено Димов. От тях не може да се очакват политики, които да отговарят на интересите на избирателите на ОП. Това коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

Втората логика е, че се използват хората от втория ешелон – такива са от министерството на културата, от регионалното развитие, от образованието.

 

Титулярите на тези министерства са хора, които познават системата, част са от механизмите на отделните подсистеми. Те ще администрират системата и няма да я променят.

 

През лоялността се търси стабилност в Министерски съвет. От нея не можем да очакваме кой знае какви промени и реформи. Това говори, че хоризонтът на новото правителство е кратък.

 

На Патриотите са дадени два символни вицепремиерски поста – Демография и Отбрана. Каракачанов ще бъде ограничен и няма да може да изпълни програмата си заради НАТО, ЕС и пр. Той има структурен намордник, което го прави безвреден. Ще бъде скопен патриот.  

 

Това управление ще администрира процесите, такива, които ги познаваме и няма да бъде управление, което ще се наеме да променя тези процеси. Това говори, че вътрешният хоризонт, към който се стремят  управляващите, не е за 4-годишен мандат. За да изкараш такъв мандат, трябват политики, големи мащабни действия, чрез които да раздаваш надежди, да раздаваш мечти.

 

Във властта са вкарани хора със спорен публичен авторитет - Караниколов, Порожанов, Нено Димов. Това са все министри на ОП.  Бъдейки от квотата на ОП, на Борисов ще му е по-лесно да ги жертва.

 

Лоялни ще са Цецка Цачева, Валентин Радев, който е от близкия политически кръг на Цветан Цветанов. Няма да има напрежение каквото имаше между него и Бъчварова.

 

Интересна е позицията на Лиляна Павлова. Изведнъж се появи ново министерство, вероятно специално за нея. Какво ще прави след изтичане на председателството ни, не се знае.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4310 |04.05.2017 Борисов: БСП нямат право да ни казват, че се борим за власт . 4| 3689 |04.05.2017 Със 133 „За“ Борисов е премиер за трети път . 1| 21839 |04.05.2017 Първо във Фрог: Младен Маринов става главен секретар на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads