Реклама / Ads
1| 7446 |10.03.2020 АКТУАЛНО

Филм на ужасите заради коронавируса в Италия

.
Безпрецедентни мерки за спиране на разпространението на коронавируса ще бъдат въведени в цяла Италия. Всички ограничения започват от тази сутрин и ще останат в сила до 3 април.
 

Премиерът Джузепе Конте обяви новината на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи. Малко след това той подписа съответен указ, с който обхватът на действие на мерките, първоначално наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, където живеят около 16 милиона души, се разпростря цялата страна с население от 60 милиона човека, включително островите Сицилия и Сардиния.

 

Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа и на второ място по брой заразени и смъртни случаи в света след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата.


"Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова премиерът.

 

Пътуването до работното място по принцип ще остане разрешено и общественият транспорт няма да бъде спиран.

 

Отпуските на медицинските работници се отменят. Всички хора, които дадат положителна проба за коронавируса или имат температура над 37,5 градуса, ще трябва да си стоят вкъщи. Училищата и университетите в Италия ще останат затворени до 3 април, а не до 15 март, както бе планирано досега.

 

Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени от 6 до 18 ч., но само при условие че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите. В противен случай те ще бъдат затваряни. Магазините ще може да работят също ако са в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите. Големите и средните търговски центрове ще остават затворени през почивните дни. Указът не налага ограничения на работното време на хранителните магазини.

 

Музеите, културните центрове, обществените бани, басейните, спортните зали и други обекти ще бъдат затворени.

 

Всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени също до 3 април.

 

Мерките, наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни, подчерта Конте. Той обясни, че целта на безпрецедентните стъпки е да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението.

 

С повече от 9000 заразени, над 460 от които са починали, Италия е най-тежко засегнатата държава от коронавируса след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. Смъртните случаи в страната вчера достигнаха 463 - увеличение от 97 за един ден. Броят на заразените нарасна от 7375 до 9172. 724 души са оздравели.

 

След като премиерът обяви драконовските мерки, много италианци щурмуваха нощните магазини, за да се запасят с храна, съобщи Франс прес, визирайки по-конкретно столицата Рим и най-големия град в южната част на страната - Неапол.

 

Служители на входа на супермаркетите регулират влизането на клиентите с колички. Първи от щандовете бяха разграбени хранителни продукти като картофите, бисквитите, млякото, захарта и брашното, но и сапуните и дезинфектантите.

 

Италианските вестници няма да помогнат за намаляване на опашките. "Италия затворена", "Всички вкъщи", "Пълна защита" и "Всичко затваря", гласят някои от водещите заглавия днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 26030 |02.03.2020 Ще платим ли 113 млн лева заради Пеевски по иск по закона РИКО в САЩ? . 9| 11998 |24.02.2020 ”Лафка” уж фалира заради ”въвеждането на държавен монопол” върху лотарията . 30| 12157 |28.01.2020 Прокуратурата разкри, че е погнала Радев заради съпругата му . 14| 25560 |21.01.2020 Само във Фрог: В Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads