Реклама / Ads
0| 6121 |24.06.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: Наредиха ръководството на БНБ

.
Новото ръководство на БНБ вече е избрано, коментират пред Фрог нюз финансови експерти. Те са сигурни, че управител на Централната банка ще бъде човекът на ГЕРБ Димитър Радев, а за негови заместници ще бъдат поставени кандидатите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.
 

Димитър Радев е с добра репутация - съветник в Международния валутен фонд. Той обаче в последните години е загубил представа за родната действителност. „По отношение на неговата квалификация няма какво да кажа. Не е задължително да е бил в банка. Още повече, че Централната банка трябва да провежда икономическа политика, а Радев е макроикономист. Кандидат като него - има опит от бюджет, финанси, отговаря на професионалните изисквания за управител на БНБ. Не знам дали обаче ще може да се оправи като управител, при положение че 15 години не е бил в България. Не познава отвътре икономическите процеси и е слабо познат у нас”, коментира преди време пред Фрог нюз народният представител от БСП Румен Гечев.

 

Радев сякаш също е убеден, че БНБ ще му бъде поверена. По БНТ се похвали, че депутатите нямали забележки по неговата презентация и затова не вижда пречка да поеме управлението. Не е пречка също, че негова роднина е в управата на една от банките, тъй като законът не му забранява това. 

 

Григорий Вазов пък ще е един от заместниците му. Той е кандидатура на Патриотичния фронт. Според финансови експерти, има достатъчно опит да постави ред в БНБ. В биографията му пише, че от 1991-1994 е съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

 

Реформаторите пък натискат другия подуправител да е човекът на Кунева - Бисер Манолов. Слава Богу, мнението на хората от неговия бранш е високо за него. Те изтъкват, че е дългогодишен банкер, бивш управител на ФГВБ с безупречна репутация и един от най-добрите финансисти в БГ.

 

Остават броени дни до официалното оттегляне на сегашния гуверньор на БНБ от властта. Той вече е изпратил оставката си до Цецка Цачева. Официално неговият последен работен ден ще е 10 юли, след което ще видим дали новото ръководство на Централната банка ще се състои от Радев, Вазов и Манолов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20514 |23.06.2015 Само във Фрог: Вижте колко и кои са като Величко Адамов . 0| 6211 |19.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие . 0| 5445 |18.06.2015 Капон за Фрог: Световната банка не ще стресне властта, рекетът продължава . 7| 5878 |17.06.2015 Омбудсманът за Фрог: Банковото лоби оказва натиск върху институциите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads