Реклама / Ads
13| 10858 |20.02.2023 АКТУАЛНО

Как се случи тайната визита на Байдън в Украйна и какво си казаха със Зеленски?

.
Източник: Facebook, Володимир Зеленски
Американският президент Джо Байдън се появи изненадващо в Украйна, дни преди светът да отбележи една година от началото на руската инвазия. Тайното пътуване се е случило с влак от Полша, а строгата секретност е била поради съображения за сигурност, пишат от ”The New York Times”. Украинският президент Володимир Зеленски описва посещението и разговорите си с Байдън като ”плодородни”. Самият американски държавник пък заяви, че Украйна и Запада са опровергали Русия и идеята, че Киев е слаб, а съюзниците на украинската столица - разделени.
 

"Това е най-важното посещение в цялата история на отношенията между САЩ и Украйна", заяви на съвместен брифинг с американския президент държавният глава на Украйна Володимир Зеленски.

 

Той допълни, че резултатите от тази визита "със сигурност ще се видят и ще се отразят на бойното поле".

 

"Знам, че ще има много значителен пакет от подкрепа за Украйна, който ще служи за ясен сигнал, че агресията на Русия няма шанс“, каза Зеленски.

 

Публично известна бе визитата на Байдън във Варшава, обявена за вторник. Държавният глава на САЩ трябваше да пристигне в Полша на двудневно посещение и официални лица многократно отричаха, че има други планове, които да минават през Украйна. 


В неделя вечерта Белият дом публикува публичен график за понеделник, показващ, че президентът все още е във Вашингтон и заминава вечерта за Варшава, докато всъщност той вече е пътувал към Европа. 


Байдън трябваше да се срещне с президента Анджей Дуда от Полша във вторник сутринта и да произнесе реч от Варшавския замък по-късно същия следобед.


Американският президент продължава да поддържа твърдия курс на съживяване на отношенията с Европа и неотдавна заяви пред съветниците си, че Белият дом иска да отбележи годишнината от войната по начин, който да увери съюзниците, че администрацията му остава ангажирана. 


Байдън пристигна в столицата на Украйна в ключов момент от войната. Някои от най-верните съюзници на САЩ вече притиснаха Украйна да сключи мирно споразумение, което обаче може да включва и отстъпване на територия на Русия. Междувременно в САЩ новоизбраният говорител на Камарата на представителите Кевин Маккарти и някои от неговите колеги републиканци поискаха край на това, което те наричат ​​"празен чек“ за военните усилия.


Освен това изненадващата визита на Байдън идва само ден преди планираната реч на президента на Русия Владимир Путин, в която се очаква руският лидер да говори за военните усилия на страната си на фона на индикации, че пролетна офанзива в Украйна вече е в ход.


Посещението на Байдън в Киев припомни тайните мисии на президентите Джордж У. Буш и Барак Обама в Ирак и Афганистан по време на разгара на войните в тези страни. През 2003 г. г-н Буш направи посещение на войските в Ирак за Деня на благодарността, което беше толкова тайно, че дори членовете на неговия екип от тайните служби си помислиха, че той все още е в ранчото си в Крауфорд, Тексас. През 2010 г. Обама направи подобно пътуване до Кабул, Афганистан, тръгвайки от Кемп Дейвид.


Пътуването на Байдън до Украйна - активна военна зона, но без американските войски, които бяха на място в Ирак и Афганистан, за да помогнат за защитата на гостуващ президент е особено трудно. 


През последната година американски служители, които са пътували до Киев, са избрали да не летят директно  поради опасностите от ракети.


Вместо това висши американски служители обикновено се возят на нощен влак от Полша, което може да отнеме повече от седем часа, но се счита за по-сигурно, прекарват няколко часа на земята в Киев и след това отново заминават с влак, без да пренощуват. Държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Украйна през септември, а Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента, посети страната през ноември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10747 |08.09.2019 Георги Лозанов: Този път май нещо ще се случи в България . 16| 36030 |31.03.2018 Илиян Василев: Мислете за времето след Борисов, готвят визита на Путин . 18| 9418 |26.08.2015 Номерът на китайката ще се случи на Китайската комунистическа партия . 83| 13293 |29.04.2015 Коритаров пред Фрог: Случи се непростим гаф, превърнаха България в пирамида на невежеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads