Н. Димитрова за Фрог: Не смесвайте въглехидрати с алкохол на празниците
В навечерието на Бъдни вечер сме, с какво трябва да внимаваме при изобилието на толкова много храна на трапезата?
Организмът може да пострада, ако прекалим с въглехидратната храна на Бъдни вечер. Ако съчетаем захар с алкохол, нещата стават пагубни за организма.
Постните зелеви сарми са класика в жанра на Бъдни вечер, но аз препоръчвам традиционните ястия да се разнообразят с нахут – той може да се свари и осоли, може да се изпече. Соята също е хубаво да намери място на трапезата на Бъдни вечер. Лещата може да не се направи като супа, а като салата. Салата от цвекло и моркови също добре ще се отрази на организма, както и ядките.
Какво да сложим на трапезата за Коледа, че хем да е вкусно, хем да е здравословно?
Препоръчвам да се яде пуешко месо. Бульонът от пуйка, патица, кости пък е много здравословен, тъй като съдържа колаген. Той е полезен за децата и ставите на възрастните. Пуйката върви с кисело зеле, което е ферментирало с хрян. Сокът от киселото зеле с хрян е здравословно също да се пие всяка сутрин, тъй като съдържа много витамин С и улеснява чревния тракт.
За Нова година нека баницата бъде направена с масло, тъй като е богато на витамин А и Е.
Когато сме прекалили с храната, какво да правим?
Няколко дни трябва да минем на разтоварваща диета със супички, бульони, зеленчуци.
А с алкохола?
Панкреасът страда много от него. Зелевата чорба му помага, но не го лекува. Тя ще ви освежи само.
След Новогодишните празници трябва ли да ограничим месото?
Да, но не и да го изключим от менюто си, тъй като е зима и организмът има нужда от него. Да се приема с много зеленчуци. Плодовете също трябва да присъстват в дневното ни меню, но да се консумират в различни часове.
В разгара сме на грипа, как да му противодействаме?
С много билкови чайове и етерични масла.
Интервю на Даниела Николова
Моля, подкрепете ни.