Реклама / Ads
0| 5141 |29.04.2016 АКТУАЛНО

НСИ: Изчезват села, сливат се градове

.
В страната след 20-30 години ще продължат да изчезват села, до които няма транспортен достъп, ще се сливат градове и села, градове с градове, но е почти невероятно да се сдобием с малки градове-призраци. По-скоро те, както и големите градове, ще станат бизнес и административни центрове, коментира пред БТА зам.-председателят на Националния статистически институт Богдан Богданов.
 
Той е автор в публикацията „Градове и техните функционални урбанизирани ареали в Република България”. Изданието е разработено в рамките на проект на Европейската комисия „Urban Audit” и обхваща периода 2010-2012 г.

В изследването, в което се анализират 17 ареала в страната, се констатира, че почти всички градове губят население за сметка на ареалите си, където хората намират по-добри условия за живот - например сред природата, репродуцира се и се задълбочава едночленният модел на домакинство.

Най-висок дял на пенсионерските домакинства има във Видин - 20%, а относителният дял на домакинствата с деца до 18 години е най-висок в Пазарджик, Сливен и Хасково, като минава средната за страната граница от 30%. Без социални трансфери под линията на бедност ще попаднат повече от половината от населението в Благоевград, Велико Търново, Видин и Враца.

Най-тревожната тенденция в изследването е свързана с общоизвестния извод за демографската криза. Това отключва като верижна реакция процесите, свързани с пазара на труда и намаляващите контингенти на този пазар, увеличаване на броя на пенсионерите, които натоварват социалните институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5325 |27.04.2016 Протести заляха Скопие и големите градове в Македония . 0| 5160 |13.04.2016 Само във Фрог: В полицията масово изчезват веществени доказателства . 0| 4685 |31.03.2016 Джамбазки: Махали в големи градове се радикаликализират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads