Реклама / Ads
2| 7114 |01.02.2017 АКТУАЛНО

Радулов пред Фрог: МВР е в перманентна разруха

.
Николай Радулов
Министърът на МВР е от времето на кабинета „Орешарски”. Очевидно е, че този екип ще следва линията отново да си направи структурата, която функционираше при Орешарски. В тази работа няма нищо случайно. Това каза през Фрог нюз бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност Николай Радулов.
 

Когато дойде нов висш ръководител на службите, обикновено се сменят всички началници с негови приближени до средно управленско ниво. Това се прави през последните 20 години. По този начин от системата си тръгнаха опитни ръководни кадри, а те бяха заменени с послушни.

Независимо от статистиката, в МВР нещата не са добре. Разкриваемостта е под 40 на сто, независимо, че се твърди как престъпността намалява. Всъщност истината е, че намалява регистрираната престъпност. Това става за сметка на латентната, която се увеличава. В случая говорим за много лошо управление и за жалост точно в това има дългогодишна приемственост.

Има отделен кръг от хора, които назначава свои близки и познати в службите. Когато един от тях дойде на власт, започва да привлича останалите. Познават се по-добре, разчитат един на друг, но това не е правилно от управленска гледна точка. Не може по този начин да се постигне ефективно противодействие на престъпността.

За два месеца, докато управлява служебното правителство, в МВР може да се направи нещо много важно. В момента целта на правителството е да се справи с предстоящите парламентарни избори. Но за да стане това, трябва да има спокойствие в страната. Трябва да се концентрира вниманието върху престъпността, която едни наричат конвенционална, а други битова. Новият министър трябва да изплати дължимите пари на огромното количество служители, които на ротационен принцип бяха командировани на границата. Така ще потуши силно развиващото се недоволство сред обикновените служители. И разбира се, да е готов, ако се стопли времето, да се реагира на потока емигранти, който се очаква.

Спокойствие на границата и благоприятни условия за честни избори. Това са важните неща за министъра. Друг е въпросът дали ще успее.  На полицейските служители им омръзнаха безкрайните кадрови въртележки. Разбира се с много голямо облекчение посрещнаха това, че ги напусна г-жа Румяна Бъчварова. Служители ми споделиха, че не одобряват как им се е бъркала в нещата, които не разбира. МВР не е в добра кондиция. По-скоро е в една перманентна разруха. Бъчварова, като стана шеф на МВР, имаше сериозни проблеми с Института по криминалистика и криминология. Тогава не можеха да се изпращат експертизите, защото нямаше пари за пощенски пратки.

 

В края на управлението си, Институтът спря изобщо да работи. И това се случва за първи път от създаването му. В много тежко положение е. Много външни за МВР институции не са се издължавали за направени експертизи. Той е в неформален фалит. И това се случва по времето на Бъчварова. Не знам доколко новият министър ще има възможностите и желанието да промени това. Но без такъв Институт не е възможно да се противодейства на престъпността. За това си мисля, че едно от първите неща, които трябва да се направи, е Институтът по криминалистика да започне да работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7354 |01.02.2017 Само във Фрог: Готви се тотална чистка в земеделското министерство . 1| 10782 |01.02.2017 Само във Фрог: Гласят полк. Пеев за трети зам.- министър . 0| 6587 |01.02.2017 Само във Фрог: МВР крие грабеж за 60 бона в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads