Реклама / Ads
10| 6162 |08.07.2019

Разследват генерали от разузнаването за съмнително ровене в държавни тайни

.
Разследват се висши офицери Източник: БГНЕС
Двама началници от служба ”Военна информация” - бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, получиха обвинения за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация, в нарушение на закона.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Военноокръжна прокуратура (ВОП) – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ (СВИ) в Министерство на отбраната (МО).  Събрани са доказателства за това, че в периода 1 април 2016 г. – 1 май 019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

 

Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

 

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

 

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и ЕС от ДКСИ.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

 

В периода 1 април 2016 г. – 21 май 2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22 май 2018 г. – 1 май 2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

 

И двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

 

На 30 май 2019 г. под ръководството на ВОП – София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба - чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

 

На 31 май 2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ - П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ - МО.

 

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

 

ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Октай пред Фрог: Прокурорите няма да разследват Цветанов, всички са в кюпа 12| 14766 |20.03.2019 . Много вожд, малко индианец: Армията се топи, броят на генералите расте 14| 13569 |28.12.2018 . Фрогоко: Генерали мълчат! Олигарси се точат за изтребителите? 51| 18437 |27.09.2017 . Шефът на разузнаването пред Фрог: Питаме турската МИТ за черния списък 3| 7896 |18.07.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ