Понеделник, 23 Октомври 2017, 19:54
Frognews
13| 4753 |09.06.2016

Ризински за Фрог: Растат молбите за бг гражданство, хората не вярват в Македония

.
Мирослав Ризински
Министър Захариева пое ангажимент в най-кратък срок да бъдат преразгледани преписките, за които бяха посочени конкретни примери за нарушения от страна на дирекция „Българско гражданство”, заяви за Фрогнюз македонският българин и дисидент Мирослав Ризински, който е и учредител на БККС. Днес от БККС отново ще имат среща, този път със зам.-министъра на правосъдието, за да се обсъдят детайлите.
Изразена бе и пълна подкрепа относно използваният от БККС научно експертен подход за удостоверяване на български произход чрез статистиката на Васил Кънчов за етническият състав на населението в Македония, призната от международната Карнегиева анкетна комисия, както и данните на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев. Тези статистики са най-достоверни, те реално показват българския произход, според мен, каза Ризински.

Беше прието предложението на представителите на БККС да се поддържа постоянен контакт между служителите на Министерството на правосъдието, ангажирани в процеса за придобиване на българско гражданство, и организациите, с цел съгласуване на позициите и недопускане на незаконосъобразни откази в бъдеще, разказа той.

Желаещите да получат българско гражданство в Македония се увеличават. Когато попиташ такива хора - защо искат да получат българско гражданство, те отговарят "за зор-заман", това означава, че те не вярват в бъдещето на Македония и по този начин искат да осигурят друго бъдеще за себе си и семейството си. Един от конкретните примери в полза на това твърдение е бивш върховен съдия, който е поискал гражданство за себе си и за цялото си семейство. Това не се прави, защото като българин можеш да пътуваш навсякъде из Европа. Просто хората не виждат за себе си бъдеще в Македония, те не вярват в тази държава. Спадът се вижда - и икономически, и политически. Колкото повече се задълбочава политическата криза в Македония, толкова повече растат молбите за гражданство, коментира Ризински.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Илиян Василев за трагедията в ”Дубровка” преди 15 години: Българка бе сред жертвите 1| 2335 |23.10.2017 . Само във Фрог: „Библиотекарите“ пак си пробутват през Радев свой човек за НСО 11| 6881 |22.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 4| 2889 |21.10.2017 . Те са мили, но не ги правете свои любимци – опасно е! 2| 4390 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах