Реклама / Ads
13| 9126 |04.02.2023 АКТУАЛНО

”Смешен плач” - Костадин Костадинов жали Волгин. Пише писмо в негова защита. Какво ще кажат от СЕМ?

.
В писмо до председателя на СЕМ - Соня Момчилова, лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов защитава журналиста Петър Волгин. Костадинов обвинява част от своите колеги от Демократична България в ”упражняване на цензура и политически натиск над медията и над журналиста.” Странно е, че когато имаше множество заплахи над други журналисти и завеждане на дела-бухалки срещу тях, Костадин Костадинов нито видя ”упражняване на цензура”, нито ”политически натиск.”
 

Днес председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов изпрати писмо до СЕМ, което е своеобразна контраатака на действията на група народни представители от Демократична България. В него Костадинов открито защитава журналиста Петър Волгин и обвинява своите колеги от Демократична България в "упражняване на цензура и политически натиск над медията и над журналиста." Странно е, че когато имаше множество заплахи над други журналисти и завеждане на дела-бухалки срещу тях, Костадин Костадинов нито видя "упражняване на цензура", нито "политически натиск", но сега решително, със зъби и нокти, даже с голи гърди защитава Волгин.

 

В последния работен ден на 48-я парламент народните представители от Демократична България: Димитър Найденов, Елисавета Белобрадова, Иван Белчев, Йордан Иванов и Кремена Кунева изпратиха сигнал до СЕМ с настояване да се направи проверка на поведението на радиоводещия Петър Волгин както и на съдържанието на предаването ”Политически НЕкоректно” по БНР.
 
Искането на депутатите е свързано с изказването на журналиста Петър Волгин от тези дни, когато страната ни отдаде почит на жертвите на комунистическия режим. Волгин се изказа в защита на Народния съд. Това е особена дързост, която граничи с явен цинизъм от страна на Волгин. Като причина за това той посочи, че е бил провокиран от тезата на Левон Хампарцумян, който по-рано в телевизионен ефир защити въвеждането на еврото в България. Недопустимо е да се насажда омраза срещу Хампарцумян, само защото произхожда от богатите слоеве на обществото.

 

 

 

 


.

 

Костадинов стига до там, че обвинява представителите на Демократична България, че се занимават с писане на доноси. Той не спира до там, като ги нарича с обидното прозвище
„Доносническа България“.

 

Костадинов се изтъква, че "никога не си е позволил политически натиск или намеса в редакционната политика, на която и да е медия." Явно паметта на Костадинов или е къса, или му е удобно да забравя определени факти от своето политическо битие. Преди време в пресклуба на БТА лично той нападна и гони журналисти под предлог, че са финансирани от фондация "Америка за България" и са чужди агенти. Политически лицемерното е, че точно той раздели медиите на "черни" и "бели", на такива, които заслужават да отразяват събитията на "Възраждане" и такива, които не са сред призваните за тези велики дела.

 

Връзката "Възраждане"-"Политически Некоректно" е толкова очевидна, защото още в началото на войната в Украйна Волгин покани Костадинов в свое предаване на 10-ти април 2022г. Там той остави политика да разпространява проруска пропаганда в национален ефир. За това защитата на Костадинов към Волгин не е изненадваща. В своето писмо до СЕМ Костадинов дори изразява своята загриженост за "замърсяването на медийната среда с лъжи и манипулации." Странно изказване на фона на всички негови действия и постъпки, което говори за лицемерие и неискреност.

 

Освен това в началото на интервюто от 10-ти април Волгин заяви, че започва с информация, която тръгва от руски агенции и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че укранските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. Междувременно от Министерството на външните работи обявиха това съобщение за фалшива новина. Въпреки това лидерът на „Възраждане“ разви пространна хипотеза върху тиражираната информация.

 

Предаването "Политически Некоректно" започва точно след обедните новини на БНР, които са еталон за висок стандарт в професията. Фрапиращо е, че "на гърба на новините" Волгин обяви "своята ексклузивна новина", която е манипулация и подвеждане на аудитория. Той посочи, че корабът „Царевна“, в който се намират българските моряци е превзет от украинските бойци от батальона „Азов“. По този начин той постави в изключително унизителна позиция своите колеги от БНР. За първи път в историята на медията се наложи тя да опровергава сама себе си. В следващите новини в 13ч. водещият каза: "Новината, която чухте по БНР, че корабът „Царевна“, в който се намират българските моряци, е превзет от украинските бойци от батальона „Азов“, е невярна."

 

Впоследствие членът на Обществения съвет на БНР, оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че напуска органа в знак на несъгласие с начина на работа на водещия и с действията на шефовете му в БНР. Волгин ѝ отговори подобаващо като кавалер: „Певицата Пендачанска не разбира от медии. А явно няма никакво желание да се учи. И наистина се чудя как се е озовала в Обществения съвет на БНР. С какво е допринесла за просперитета на националното радио?"

 

Волгин, разбира се, не спря до тук. Той бе санкциониран от Ръководството на БНР. Волгин заяви, че е казал "обществено значима информация", с което защити своята постъпка. Удивително е това безочие - в стремежа си да се защити до какви граници може да стигне. Програмният съвет на БНР единодушно е решил, че в изданието на предаването "Политически Некоректно" с Петър Волгин в неделя водещият е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР, съобщават от общественото радио. В резултат на това на Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство. Според Кодекса на труда дисциплинарните наказания са три: забележка, предупреждение за уволнение и дисциплинарно уволнение. Днес пред БНР има протест срещу Волгин. Самият журналист организира граждани в своя подкрепа и пред сградата на медията има и контрапротест в негова защита.

 

Костадинов завършва писмото си с надежда: "Искрено се надявам СЕМ да демонстрира обективна и независима от политическо влияние позиция и да запази свободното слово от политическия натиск."

 

Ех, горката надежда. Все нея призовават, на нея се уповават, използват я политически и я захвърлят. Сили не ѝ останаха на надеждата от толкова много експлоатация.

 

ФрогНюз

 

Ето пълния текст на писмото на Костадин Костадинов:

 

Уважаема госпожо Момчилова,


Разбрах, че до Вас са достигнали сигнали, подадени от народни представители на „Демократична България“, по повод на предаване, водено от Петър Волгин. Като лидер на политическа партия категорично се противопоставям на опитите да бъде оказвана цензура над журналист и медия от народни представители.

 

Очевидно е, че подаването на подобен сигнал в последния ден от работата на 48-то Народно събрание е за да бъде упражнена цензура и да бъде оказан политически натиск над медията и над журналиста. Никоя политическа или обществена фигура няма право да притиска журналисти, да се намесва пряко в редакционната политика на медия или да иска да забранява предавания. Видно е от присъствието им в 47-то и 48-то Народно събрание, че представителите на „Демократична България“ са най-добри в писането на доноси, поради което станаха известни в общественото пространство с прозвището
„Доносническа България“. Не може обаче да бъде притискан, наказван и цензуриран журналист, който обективно дава право на всички гледни точки без да изразява пристрастие.


„Възраждане“ – политическата партия, която представлявам, и аз като неин председател често сме обект на манипулативно изречени твърдения в предавания на БНР, в национални и регионални медии, но никога не сме си позволили политически натиск или намеса в редакционната политика, на която и да е медия. Абсурдно е народни представители от „Доносническа България“ да претендират  предаване да бъде свалено от ефир или водещ да бъде отстранен, защото на тях не им харесва това, че същият водещ дава възможност в ефира на радиото да бъдат изказани всички гледни точки по важни за страната ни въпроси. Цензурата и натискът над медиите ни поставят на едно от последните места по свобода на словото, за която Вие като регулаторен орган сте длъжни да се борите. Така както сте длъжни да се борите за осигуряването на прозрачност в медийното отразяване с обозначаването на агентите на чужди държави, финансирани от същите тези държави и представящи се в страната ни като медии. Приравняването на агентите на чуждо влияние с обективните български медии води до замърсяване на
медийната среда с лъжи и манипулации.


Искрено се надявам СЕМ да демонстрира обективна и независима от политическо влияние позиция и да запази свободното слово от политическия натиск.


С уважение.
Костадин Костадинов,
Председател на „Възраждане

 

Любезни читателю, в твоите ръце е да отсееш зърното от плявата. В този случай не е толкова трудно.

Защото убиецът е ясен, както и жертвата. Да наричаш обратното "гледна точка" и "алтернативно мнение" е проблем за психиатрите. На прокуратурата също, ако я имаше.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 28576 |30.01.2023 Елисавета Белобрадова: Ще направя необходимото да сезирам всички органи за боя, нанесен от сина на Костадинов . 0| 19721 |12.06.2022 Найо Тицин разобличи Костадин Ангелов за фалшив и ”несръчен” колаж . 32| 10434 |07.01.2022 Премиерът Петков не го е страх от ”бял автобус” и заплахата на Костадинов . 12| 7525 |27.01.2016 Костадинов за Фрог: Чужда фондация се разпорежда в образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads