Реклама / Ads
16| 10881 |25.05.2018 АКТУАЛНО

Свалянето на малайзийския самолет e тероризъм, Русия в световна изолация

.
Останки от сваления пътнически самолет
Разследването на свалянето на малайзийския пътнически самолет изважда на светло все повече подробности. От тях изводите водят към обвинение в терористична атака от военно поделение, част от руската армия. Това пише руското издание „Ведомости“.
 

Русия не е готова да реагира адекватно на разкритията, допълва изданието.

Малайзийският самолет Boeing 777 бе ударен от ракета на 17 юли 2014 г. над юго-източна Украйна. Почти веднага се появи версията за съпричастност на Русия към атаката. Москва обаче отрече. Новите доказателства все разкриват категорично, че именно руски военни са причинили смъртта на 298 души. Това всъщност изправя Русия пред нов конфликт с останалия свят, кометира още „Ведомости“. Разкритията със сигурност ще доведат и до нови санкции срещу Москва.

 

В четвъртък Международната следствена група, обединяваща експерти от пет страни (чиито граждани са загинали в самолета) под егидата на Холандия, обяви нови факти от разследването. Срещу лайнера е стреляно от намираща се на територията на Украйна руска военна част с установки „Бук“. Става дума за ракета, изстреляна от 53-а зенитно-ракетна бригада на ПВО на Руската федерация, базирана до Курск. Заключенията се базират на фото- и видео доказателства. Известни са дори имената на военните, пряко уцаствали в изстрелването на ракетата. От следствената група заявяват, че това са междинните резултати и че скоро ще дадат още доказателства. Проследен е целият път на руската военна част.

 

Москва още тогава твърдеше, че самолетът е свален с ракета „Бук“, но от украинската армия. Тази версия обаче категорично се опровергава от международния екип от експерти.

 

През 2016 г. друго разследване, от групата Bellingcat също даказа, че Русия е пряко отговорна за свалянето на пътническия Boeing 777. От Кремъл ги нарекоха „манипулатори“.

 

От такава установка е изстреляна ракетата, убила 298 мирни граждани от пет страни...

 

Русия отказва да подкрепи идеята за международен съд, който да разгледа доказателствата и да се произнесе. Затова делото ще се гледа от холандски съд. Според юриста Кирил Коротеев, най-вероятно в съдебната зала ще бъдат призовани свидетели и заподозрени от Русия. Москва, според Коротеев, ще откаже да участва, позовавайки се на 61-а точка от Конституцията. Което ще засили още повече съмненията, че именно Русия е свалила самолета и това е терористичен акт.

 

След изгонването на руски дипломати от редица страни във връзка със скандала „Скрипал“, случаят с малайзийския самолет и убийството на 298 мирни граждани, може да доведе до нова антируска вълна по света. Всеки момент Малайзия ще прекрати едностранно договорите с Русия за военна техника за стотици милиони, които са били подписани по-рано.

 

Москва ще се опита да се възползва от ситуацията, като с пропаганден шум и „алтернативни факти“ почне да убеждава руснаците, че срещу страната им се води злонамерена кампания, смята правистът Кортунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10842 |23.03.2018 Министър Радев не разбрал, че ”Гранична полиция” пропуснала да провери самолета с френски пасажери . 20| 21503 |15.02.2018 Само във Фрог: Автогол на Каракачанов или...на гол тумбак чифте нагласени самолетчета . 10| 18189 |13.02.2018 Само във Фрог: Дама е пилотът, потрошил самолет С-27J Spartan, МО крие . 10| 12514 |13.12.2017 Фрогоко: Премиерът Борисов пак захапа военното министерство и самолетите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads