Реклама / Ads
44| 7159 |06.06.2011 АКТУАЛНО

Тройната коалиция откраднала 130 млн. лв. от "Белене"

.
Тенчо Попов
130 млн.лева за оборудването на изграждащата се АЕЦ “Белене” са изчезнали от държавата. Това заяви в първото си интервю по Би Ти Ви Тенчо Попов, бивш главен секретар на финансовото министерство, който е обвиняем по делото срещу военния министър Николай Колев и съдията Петър Сантиров.
 

Попов обяви, че малко след падането на Тройната коалиция на 27 октомври 2009 г., изпратил лично докладна до новия премиер Бойко Борисов, а по-късно бил лично в кабинета му, за да го запознае с далаверата. Борисов бил потресен от изнесените факти и поставил резолюция разкритията да отидат веднага при главния прокурор.

Според Тенчо Попов разходите за оборудването, срещу които са източени милионите, не са ощетоводени и за тях нямало никакви документи. По думите му далаверата е станала докато министър на икономиката и енергетиката е бил близкият до Станишев Петър Димитров.

Попов обясни още, че докладът за изчезналите милиони е написал като член на Българския енергиен холдинг. Предоставил го на другите членове от борда, но те отказали да го приемат и да му се даде гласност. Попов съзира, че именно този доклад и направените от него разкрития са причина по-късно да бъде замесен в делото за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Тенчо Попов обяви още, че скандалните разкрития за изчезналите милиони са пристигнали в прокуратурата едва на 22 март 2010 г., тоест, почти пет месеца им е било необходимо, за да се предвижат от кабинета на премиера до главния прокурор.

Той разкри още, че обвиненията срещу него, Цонев и Сантиров са част от грандиозен замисъл за дискредитирането им. Попов припомни, че малко преди ареста им през миналата година вътрешният министър Цветанов обявил, че трябва да има арестуван съдия и министър от предишното управление. Той разкри още, че всъщност следователят Петьо Петров в продължение на две седмици ги е рекетирал и изнудвал за пари, които Цонев е трябвало да плати, за да му се прекрати делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8006 |29.10.2010 Борисов на път да скара "тройната коалиция" . 48| 7501 |22.01.2010 Ив. Костов: Защо държат Синята коалиция встрани от управлението? . 14| 5370 |23.10.2008 Лидерите на тройната коалиция с нови глави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads