Реклама / Ads
4| 7632 |06.07.2019 АКТУАЛНО

Цацаров крие данни за командировки в Русия?

.
Юрий Чайка и Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Прокуратурата не може да крие информация за това кога и на чии разноски български прокурори са посещавали Русия. Това става известно от решение на Административния съд София, с което се отменя мълчалив отказ на държавното обвинение по заявление за достъп до обществена информация на ”Дневник”.
 

В него медията иска данни за посещенията на български обвинители в Русия в периода 2012 -2019 година - дати, участници, тема и на чии разноски е била командировката. Заявлението е било изпратено на 12 март. В законоустановения 14 дневен срок не е получен отговор от държавното обвинение, което е мълчалив отказ. При запитване, от информационния център на прокуратурата уточнявали, че заявлението е в правната дирекция, но оттам няма движение.


На сайта на държавното обвинение няма информация за това кога български прокурори са били на посещение в Русия. Подобни данни няма и на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Интернет страницата на руската прокуратура обаче показва, че през май тази година заместник-главният прокурор Иван Гешев е бил в Русия и е водил делегация с български обвинители. Темата на визитата според съобщението на Москва е била противодействие на финансирането на тероризма.

 

В края на 2014 година руския генерален прокурор Юрий Чайка и Сотир Цацаров подписаха програма за сътрудничество. От нея става известно, че само за 2015 и 2016 г. е имало поне четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София.

 

Юрий Чайка беше на посещение в България през септември 2017 г., а Цацаров му гостува през пролетта на същата година.

 

Решението на Административния съд София, с което се отменя мълчаливият отказ, е окончателно. Съдия Антоанета Аргирова отбелязва, че "информацията относно професионалната дейност на прокурорите в България, включително данните във връзка с техни служебни посещения в чужбина, представляват обществена информация. Касае се за данни, свързани с работата на прокурорите, а дейността на съдебната власт като цяло е обект на повишено обществено внимание".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10597 |15.06.2019 АЕЖ пита Цацаров запознат ли е с проверката на Асен Йорданов . 17| 7888 |22.05.2019 Цацаров разпореди проверка на информация от Слави за субсидиите . 10| 15124 |15.05.2019 Десислава Танева е виновна, ще прикрие корупцията във фонд ”Земеделие” . 7| 8707 |19.04.2019 Елена Йончева: АПИ крие нещо, за да не иска независима експертиза на пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads