Реклама / Ads
0| 8650 |26.06.2015 МИСТЕРИИ

Американски астрономи са открили в съзвездието Косите на Вероника повече от 800 галактики

.
Американски астрономи са открили в съзвездието Косите на Вероника повече от 800 галактики, крайно бедни на звезди. Учените предполагат, че те продължават да съществуват, а не се разпадат, благодарение на голямо количество тъмна материя.
 
Резултатите от наблюденията изследователите са публикували в статия, качена в електронната библиотека на Корнелския университет (САЩ), предаде ТАСС.

"Ние съобщаваме за откриването на близо хиляда много разредени галактики в съзвездието Косите на Вероника, около 40 процента от които по размер са съпоставими с нашата галактика, с Млечния път. Изчисленията ни не са пълни, но данните са с 10-20 пъти по-големи от предишните" - твърдят в статията Джин Кода от Университета на щата Ню Йорк и негови колеги.

Преди Питър ван Докум от Йейлския университет и негови колеги откриха в Косите на Вероника 47 галактики с много ниска плътност на материята, чието съществуване "се вписваше" в  съществуващите теории. Сега Кода и неговите колеги са добавили към тях още 854 такива необичайни обекта, анализирайки данните от японския телескоп "Субару", който се намира на Хаваите.

Много от откритите галактики по размер са съпоставими с нашата, а звездите в тях са около 1000 пъти по-малко.

Притеглянето на другите галактики в галактичния куп би трябвало бързо да ги "разбие", но наблюденията показват, че звездите в тъмните галактики са стари, тоест те съществуват отдавна в съзвездието. Следователно нещо ги удържа от разпадане. Учените предполагат, че това е голямо количество тъмна материя, която съставлява 99 процента от масата на подобни галактики.

Учените са на мнение, че тъмните галактики са характерни за галактичните купове. Кода и неговите колеги предлагат няколко евентуални механизма за загубата на газ от тъмните галактики, който е необходим за образуването на нови звезди. Възможно е това да е станало заради гравитационно взаимодействие със съседни галактики, заради едновременен взрив на няколко сръхнови или заради това, че при движението на галактиките в съзвездието газът в галактичния куп е "издухал" газа, който се е намирал в самите галактики.

Статията на учените ще бъде публикувана в сп. Astrophysical Journal Letters.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6525 |24.06.2015 Цигани превзеха къща на дипломати . 0| 5277 |23.06.2015 Нищят срутилата се гимназия в Казанлък . 0| 8644 |22.06.2015 Тровят крупен оръжеен търговец и сина му. СДВР: Има сигнал . 0| 5136 |21.06.2015 62-годишен мъж пробяга 200 км в знак на протест срещу корупцията в Гватемала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads