Реклама / Ads
13| 15553 |20.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Л. Авджийски: Чрез пропагандата на „Пеевските парцали“ Борисов държи властта

.
Любомир Авджийски
Имат ли шанс гражданите в битката за чисто правосъдие и по какъв път може да се извърши жизнено необходимата реформа на съдебната система – по темата в „Честно казано“ коментираха блогърът Асен Генов и юристът Любомир Авджийски, член на ръководството на „Да, България“.
 

„Неефективната прокуратура, прокуратурата, която е използвана като политически инструмент, а не срещу корупцията и организираната престъпност, е причината ежегодно по няколко милиарда да излизат от джоба ни. Това са пари за пенсии, за детски градини, за всичко, което Борисов казва, че правел“, посочи Авджийски, според когото връзката с кражбите през последните години е пряка.

 

Ролята на Бойко Борисов е безспорна и тя е на унищожител на нормалната политическа среда, включи се и Асен Генов. Борисов и партията му ГЕРБ продължават да са социалистически тип партия, т.е. държавата трябва да контролира икономиката или социалната политика, добави той.

 

За Генов разговорът за съдебната реформа има смисъл само ако имаме нормални политически субекти, предлагащи ясни политики, които да рефлектират върху корупцията по изцяло политически начин, без да имат претенции да влияят през съдебната система по казуса, което според него е опасно.

 

„Корупция са всички онези механизми, през които една определена клика – политически елит, се домогва до властта, за да участва в преразпределението. Ако ограничим възможността държавата да преразпределя, това ще притъпи апетитите на тази прослойка, която се опитва през обръчите от фирми се опитва да стигне до властта. Това за мен е истинският разговор, а не дали ще променим механизма на вътрешно функциониране на една или друга правосъдна система“, каза още той.

 

Според Генов разговорът не бива да се измества само върху усилията да бъде отстранен един единствен конкретен човек от поста му, визирайки главния прокурор Сотир Цацаров. Едно от най-важните неща за него е достъпът до правосъдие – намаляването на 4-процентната такса за завеждане на дело, което, призна той, спира и самият него във воденето на дела срещу безпринципни и пропагандни медии.

 

Асен Генов е категоричен и че трябва паралелна медийна реформа, която се изразява в стриктна регулация за скритите под офшорна собственост крайни бенефициенти, за да се разбие монопола в медиите, промяна на правилата, така че достъпът до медии в предизборна кампания да не е платен и т.н.


Според Любо Авджийски съдебната реформа може да се случи единствено през парламента и промени в Конституцията.

Той е на мнение, че гражданите имат право да критикуват личните действия на Цацаров и да искат оставката му, но се съгласи напълно, че прокуратурата и нейното ръководство в самата си структура са безотчетни. Юристът напомни за исканите от тях жизненоважни мерки, сред които да има независим зам.-главен, ВСС да се деполитизира, главният прокурор да е отчетен на парламента, да се намали влиянието на държавата в икономиката и т.н.

 

Авджийски отбеляза също, че чрез пропагандата на „Пеевските парцали“, както той нарече медиите от групата на бизнесмена, Борисов е успял да задържи властта си през годините, въпреки всички скандали. Борисов го е страх от тях и от Сотор Цацаров, затова се държат взаимно, добави той.

 

Юристът отбеляза още, че всеки, който критикува системата Цацаров-Пеевски-Борисов, е бил атакуван по един от двата начин – или чрез проверки от прокуратурата, или от медиите на Пеевски.

 

Цацаров отдавна трябва да бъде разследван, а в срещата му в ЦУМ има данни за цели три вид престъпления, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6497 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2808 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5254 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2910 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads