Реклама / Ads
0| 8116 |01.03.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Бивш военен министър: Путин готви касапница в Европа, непредсказуем е

.
Велизар Шаламанов
Путин се готви за касапница в Европа, която трябва да бъде предотвратена от целия Европейски съюз. Това коментира пред БНТ бившият военен министър Велизар Шаламанов.
 

Първата среща на преговорните екипи на Украйна и Русия е продиктувана от желанието на президента Зеленски да се направи всичко възможно, за да се спре обстрелът на украинските градове и жестокостта, с която се нанасят удари по жилищни квартали и по цивилна инфраструктура. Това са основните искания на украинската делегация, коментира той.


"От руска страна се поставят ултимативни искания, които са в нарушение на всички международни договори, по които е страна Русия и по правилата за водене на война. Позитивният резултат е, че ще има следваща среща вече на полско-беларуската граница", отбеляза Шаламанов.


Експертът посочи, че Русия от своя страна, вместо да смекчи натиска и обстрела на украински градове, всъщност го ожесточава. За съжаление Беларус е все по-въвлечена в конфликта, не само като предоставя своята територия, но и като провежда мобилизация и готви войски за участие в тази война.


Бившият служебен военен министър е категоричен, че Европейският съюз е отговорен да засили всякакъв вид помощ към Украйна, включително и военна, за да се избегне ескалацията между НАТО и Русия. "Става въпрос за доставка на въоръжение, на боеприпаси, на друга логистична помощ, заедно с хуманитарната помощ за Украйна". Трябва да бъде подкрепена украинската съпротива срещу това вероломно нападение. "Нека Европейският съюз успее да защити реда, успее да защити мира в Европа, като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна!"


"България трябва да помогне най-ефективно именно в рамките на ЕС. Възможностите, които има страната ни, са специфични боеприпаси, специфично въоръжение и техника, включително от съветския период, което е необходимо в Украйна", подчерта Шаламанов.


Според Шаламанов по отношение на нареждането на Путин да бъдат поставени и ядрените сили във висока степен на готовност, когато се отнася до ядрено оръжие, въпросът е от компетентността на ядрените сили, представени в Съвета за сигурност на ООН. Тук ролята на Китай е изключително важна, тъй като засега той не е пряко ангажиран нито с едната, нито с другата страна в този конфликт.


"Що се отнася до използването на ядрена сила в нарушение на всички международни правила, г-н Путин е наистина непредсказуем", отбеляза Шаламанов.


"Путин се готви за касапница в Европа, която трябва да бъде предотвратена от целия ЕС. Абсолютно необходимо е да бъде засилено присъствието на натовски сили у нас при нарастването на рисковете в Източна Европа. Трябва да се активират плановете, които ще гарантират много високо ниво на защита срещу всякакви видове и родове атаки. Сега е много важно да има единство в говоренето в правителството ни, недопустимо е разноговоренето", съветва Шаламанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 23153 |07.02.2022 Даже Зукърбърг разбра, че Борисов вече е бивш... А той кога? . 5| 23420 |03.02.2022 Психиатричната помощ в България: Бивши сгради за ”бивши” хора - Част I . 3| 4850 |11.09.2021 Водещата на CNN Ралица Василева за атентата: Светът се промени за часове. Бивши врагове станаха съюзници! . 11| 5955 |16.08.2021 Една от жертвите на полицейското насилие: Бившите вътрешни министри изговориха много лъжи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads