Реклама / Ads
2| 6671 |24.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Вл. Чуков: Ислямска държава умира без пари и джихадисти

.
Владимир Чуков
Това, което се случи с „Шарли ебдо", предизвика предприемането на сериозни мерки по отношение на изграждането на единна европейска антитерористична доктрина. Респективно в много тесен контакт с атлантическите партньори и с пет ислямски държави, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.
 
Това, което стана обект на дискусията в Лондон е част от поредицата срещи в тази насока. Една от основните цели, която е станала обект на дискусия на този форум е пресичането на финансирането на „Ислямска държава" и респективно огромният поток от европейски джихадисти към териториите, които контролира терористичната организация. Става въпрос за една поредица от форуми и набелязване на различни мерки в това отношение. Радвам се, че в крайна сметка Европа реши да прави единна антитерористична стратегия, което показва, че става дума за един отпор, т.е. разширяване на международната коалиция с реален оперативен план, казва още той в интервю за БНР.

Проф. Чуков посочи разликата между „Ислямска държава" в Сирия и „Ислямска държава" в Ирак: Това са два различни случая. В Ирак има положителни стъпки. „Ислямска държава" загуби част от териториите си в Ирак, особено по отношение на противопоставянето с кюрдите. В Ирак има много добра координация между отделните фактори. Става дума за иракското правителство, за кюрдите, шиитите, все още се търси подходящата формула по отношение на сунитските племена, но така или иначе там се постигнаха добри резултати.

В Сирия обаче нещата не могат да бъдат характеризирани с такъв огромен оптимизъм, защото очевидно „Ислямска държава" контролира една огромна част от територията. Това, което е обезпокоително е, че се разпростират и в южните частни на страната, предприемайки нова военна стратегия по отношение на завоюване на нови територии.

По отношение на смяната на властта в Саудитска Арабия заради кончината на крал Абдула, проф. Чуков посочи, че вероятно няма да има промяна в политиката на страната: Знаете, че Саудитска Арабия е една изключително консервативна държава. Няма парламент, няма политически партии и проблемът с уреждането на властта, т.е. устройството на властта е много сложен, каза той.

При всички случаи, каквито и да бъдат търканията помежду им, става въпрос за борба за надмощие между отделните кланове вътре в династията, общата политика няма да се промени. Това, което е много важно е, че Саудитска Арабия поддържа тези ниски цени на петрола като не отстъпва от своята квота в рамките на ОПЕК. Поне по външни белези нямаме причина да смятаме, че нещо ще се промени, коментира проф. Чуков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 8664 |10.11.2014 Днес България не е дори държава . 23| 10115 |04.11.2014 Само във Фрог: Втори българин джихадист в Ислямска държава . 5| 5732 |23.10.2014 К. Паскалев: БСП - вън от управлението на държавата . 31| 6023 |22.10.2014 Хърсев: Фалира ли КТБ, ще струва 10 млрд. лв. на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads