Реклама / Ads

3| 5437 |16.04.2020

Демократична България: Елиминирането на Мавродиев е крайно недостатъчно

.
Стоян Мавродиев
Елиминирането на Мавродиев и неговия екип е крайно недостатъчно от гледна точка на тази цел. То не е нищо повече от много закъсняло признание за наличието на проблем и банален ход за неговото прикриване и в никакъв случай реално обновление.

Ние вече призовахме за поемането на политическа отговорност за провала с ББР чрез оставките поне на двамата непосредствено отговорни за тази финансова институция министри – на икономиката и на финансите. Борисов отказа, с което още веднъж подчерта, че реалният контрол и отговорност за ББР са у него. Факт, който стана напълно очевиден и от начина, по който премиерът гилотинира Мавродиев пред камерите.


Това заявява в своя позиция "Демократична България", в която също така предлага обновление на Българската банка за развитие чрез структурни и законови промени.


Съюзът на ДСБ, "Да България" и "Зелено движение" предлага контролът върху банка да премине към Народното събрание, да се промени начинът й на управление и да се прецизира нейната роля на финансовия пазар.


"Само така ББР ще престане да бъде еднолично контролирана спестовна касичка на олигархията и ще може да започне да се превръща в реална обществено-подчинена и полезна институция, работеща в подкрепа на дребния и средния предприемач, без да изкривява конкуренцията", казва от обединението.


В предложенията им фигурират идеи като правата на принципал на ББР да се упражняват от парламента, а не от отделен министър. Народното събрание, като представителен обществен орган, да избира мнозинството от ръководството на банката след номинация на Комисията по бюджет и финанси в пропорция с представените парламентарни партии и задължително включване на номинации от опозиционните партии.


Както и да се въведе изискване членовете на УС на ББР да бъдат професионални банкери с безупречна репутация и доказан управленски опит, политически независими и необвързани с икономически групи.


Също така от "Демократична България" искат годишният и полугодишният отчет на банката да подлежат на одит от одитори с международно призната репутация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Демократична България”: Борисов или изпитва страх, или кабинетът е неспособен да ни присъедини към еврозоната 22| 9362 |18.02.2020 . Илиян Василев: Гласувалите за Демократична България да гласуват за Мая Манолова 41| 13561 |31.10.2019 . „Демократична България“ и бизнесът „в опозиция“ заплашвали ГЕРБ 13| 10197 |08.08.2019 . Демократична България: Стоян Мавродиев и ББР са придатък на олигархията 6| 5657 |04.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ