Реклама / Ads
9| 9335 |21.05.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Демокрацията – последна дупка на кавала за управляващи и опозиция

.
От известно време слушам едни политици, които постоянно обясняват колко лошо е участието на ДПС във властта, как новата национална кауза, която предлагат, е да изхвърлим ДПС от властта и други подобни.
 

Странна работа, когато започнеш да губиш почва под краката си и изведнъж се сещаш, че имаш етнически враг - били евреи, българи, турци, цигани, арменци, албанци....абе, въобще всичко в името на властта. И съм сигурен, че много народ му се иска и го сърби да гласува първосигнално и да изхвърлим ДПС от играта. Аз, честно казано, съм много далече от идеята сега да тръгна да защитавам ДПС и техните корупционни практики и въобще цялото им присъствие във властта, зер няма такова поведение в останалите партии. Но се спирам на тази тема, която е много показателна за синдрома на "Ваймарската република и демокрация" като цяло. Подмяната на дебата по реалните проблеми на обществото с първосигнално посочване на етнически враг. И по време на местните избори това сработи и то сработи много силно.
bb-parvanov.jpgВ същото време от тези същите партии няма да чуете дума по въпроса за начина, по който се финансират политическите партии в България или начина, по който се избират депутатите и общинските съветници. Е, разбира се, няма да могат да уредят съпругите и децата си с "избираеми" постове, ама поне народът ще има думата. За нашата опозиция това не е важно - тя ИСКА ВЛАСТ и властта трябва да се вземе на всяка цена. Е, че ще си останем бедни, корумпирани и с разбити пътища няма значение, важното е ДПС да е извън властта.
  Разбира се, има на пръв поглед много разумни алтернативи за интелигентни хора като ДСБ и Иван Костов, който аз също признавам и винаги съм го признавал е в топ 5 на БГ политиците след 1878 година.  Но те също не обелват дума на тема финансиране на политическите партии и избирателни системи. Това иде да покаже, че в БГ не се готви никаква промяна, в БГ опозицията е едно към едно като управляващата върхушка - далече от хората и техните ежедневни и дългосрочни проблеми и няма никакво намерение да засили ролята на хората в политическия процес. Та има ли нещо по-страшно за нашите елити хората от нивата, от завода, от махлата, от студентското кафене и необуздана и дива младеж да ОПРЕДЕЛЯ С ГЛАСА СИ КОЙ ДА НИ УПРАВЛЯВА?! Няма, бъдете сигурни!
  И когато се появи новият месия, и когато във вашите партии, организации, групи, редакции и т. н. ви говорят как ще свалят правителството задайте им простичкия въпрос: като вземем властта ЩЕ ПРОМЕНИМ ЛИ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА РАБОТА, както е в САЩ и да се знае всеки, който дарява, колко дарява, на кого и как, и да има лимит до 2-3-5 средни работни заплати ИЛИ НЯМА. Ще променим ли като вземем властта ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА, за да направим демокрацията в БГ по-силна и да дадем възможност на хората да си избират конкретния депутат или съветник, или ще запазим СЕГАШНИТЕ ПРОПОРЦИОНАЛНИ ЛИСТИ. Ако ви кажат: О, това сега не е на дневен ред, ДАЙТЕ ДА СВАЛИМ ДПС ОТ ВЛАСТТА, значи са същите като сегашните и бягайте от тях, за да не си губите времето.
  Това е днешният дебат в БГ, защото корупцията, купуването на гласове, политически влияния и обществени поръчки вървят по тази линия на СПОНСОРСКИТЕ ЗАВИСИМОСТИ, а не по етническа линия или каквато и да било друга. Сложете и мажоритарен вот, и БГ ще се оправи за отрицателно време! Тогава дебатът „за" и „против" ДПС ще е излишен, а ще се говори „за" и „против"  управленската немощ и несправянето с проблемите на данъкоплатците или с кражбата на техните пари.
Омръзна ми от месии и спасители, които ме спасяват през целия 20 век. Искам СИЛНА ДЕМОКРАЦИЯ в БЪЛГАРИЯ СЕГА!


 Автор: nikitotev, Blog. bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7911 |19.05.2008 Страната на пожертваните поколения . 12| 5782 |18.05.2008 Ах, цените... . 4| 7607 |06.05.2008 Гергьовден - студена бира, парад и умрели традиции . 20| 6594 |05.05.2008 Защо кметът Дюлгеров иска да убие тези, които го избраха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads