Реклама / Ads
8| 13377 |28.11.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Милиони от парите за изтребители отиват за преместване на Музея на авиацията

.
Става ли Музеят на авиацията скъп МОЛ за милиони?! Генерали и летци са против решението за преместването му от Крумово. Парите идват от тези за нови изтребители. Говори се за турски инвеститор за летището на Пловдив...
 

Преди дни правителството прие решение, с което одобри преместването в Пловдив на Музея на авиацията - Крумово, филиал на Националния военноисторически музей. Необходимите средства за изпълнението на решението се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури.


Това са само фактите – забележете, че в решението не се споменава сумата. А тя е... няколко десетки милиона лева, колкото струва строителството на един столичен МОЛ. А това е сграда с 2-3 помещения и външно пространство за 50 самолета! Пита се – в кой джоб ще отидат тези пари? Защото е явно, че преместването не струва толкова. Първоначалният план е за изграждане на нова сграда с много помещения и за стоянка на самолетите два пъти по-голяма от настоящата. Но след като експертите си казват мнението, се оказва че сегашната територия и на сградата и на външната експозиция, ще е едно към едно, ако Музеят се премести. Тогава защо парите се увеличават драстично?

 

История на скандала

 

През 2015 г. тогавашният командир на ВВС ген.Румен Радев е твърдо против идеята на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Николай Ненчев за преместването на Музея на авиацията от Крумово в сградите на бившия Корпус тактическа авиация в Пловдив. Борисов тогава посещава новия район, който през 2008 г. бе предвиден за сграда за Щаба на НАТО на Балканите и заявява, че тук ще бъдат инвестирани от 5 до 10 милиона лева за преместването на Музея. И от 10 милиона за 3 години сумата набъбва до мегадрастичните 80 милиона лева.

 

Преди 2 месеца имаше обществено обсъждане за преместването на Музея, там ръководството на ВВС изрази своето несъгласие с идеята на екипа на Музея и на хората от МО. От ВВС след това изпратиха и решение с мнението на ген .Цанко Стойков – Музеят да остане на старото си място.

 

Скандалът набира скорост

 

През септември е решено,  че проектът за преместването и неговото обсъждане се отлагат за края на 2019 г. Но... някои експерти от МО само за няма и 2 месеца прокарват всичко и изведнъж на бюрото на Бойко Борисов идва папка за решението Музеят да бъде преместен още следващата година, въпреки несъгласието на ВВС! И въпреки решение на специална комисия на МО. Пари имало – гласуват се първоначално 13 милиона от бюджета на България! Но това не е всичко – специалисти от ВВС коментират, че имат финансов разчет за преместването – там общата сума е почти 80 милиона! От тях 49 милиона са отделени за РЕМОНТ на ЧАСТ от старата сграда! Забележете – за ремонт, а не за построяване на нова сграда, и за ремонт на част от сградата! Над половин милион лева са отделени за построяване на прескъпа ограда! Има пари - милиони са отделени и за изсичане на местния парк, намиращ се на територията на бившето военно поделение. На мястото на хубавата зеленина ще бъдат сложени самолетните експонати. Пари за преместване на самите експонати, както и за тяхното деинсталиране, а след това и инсталиране, няма! Оказва се, че всичко това в продължение на една година, че и повече, се поема безплатно от ВВС, барабар с транспортирането! Честито на печелившите!

 

И тук идва въпросът – а кой точно решава и забързва проекта и защо?

Името е добре познато – зам-министърът от ГЕРБ, генерал тоже, Атанас Запрянов. Човекът, който в момента ръководи политико-военната група за новия български изтребител и който налага мнението да се закупи F-16.

 

А откъде са парите?

 

Парите идват пак от ВВС – заделените в бюджет 2018 над 80 милиона за нов изтребител. И тази година останахме без нов самолет, но парите трябва да бъдат усвоени. Те са обещани на хората от ВВС – за ремонт на залежалата техника на земята. Нещо така необходимо на ВВС. И тъкмо усмивките се появяват на лицата на летците, парите най-неочаквано се вземат от тях и се дават за една безумна идея!!!

 

Говори се, че процесът се е ускорил, защото Бойко Борисов е намерил турски инвеститор за летище Пловдив – а  инвеститорът е поискал, ако ще купува летището, да купи и територията на Музея. Мотивите са му ясни – инвеститорът не иска само гражданско летище, а карго – за товари, но пистата и терминалите са твърде малко в момента. За това Музеят вече е обещан за удължаване на летището! А хората от ВВС остават капо за пореден път.  Вместо Музей, ще си имаме скъпоструващ мол за самолети!

 

Калин Софийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11881 |07.11.2018 Какво (не) се случва с милионите от Синя и Зелена зона? . 18| 36767 |01.11.2018 Фрогоко: Пенсионерите поставиха МВР на колене . 3| 19345 |29.10.2018 ФРОГОКО: Без пенсионери в МО, но остават съветниците и пенсиите в политическия кабинет . 4| 7628 |17.10.2018 Фрогоко: Велизар Енчев препоръчва психиатър за трусовете в коалицията на Патриотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads