Хайде на чеверме в Златоград: ядене, гайди и пиячка на корем
Празникът се провежда за втора поредна година, идеята е да се превърне в ежегоден в началото на май. Около 160 чевермета се въртят от ранни зори на огнища на открито в града, представяйки като туристическа атракция приготвянето на родопския кулинарен уникат.
Родопска музика, изпълнения на над 100 каба гайди, концерти на ансамблите "Българе" и "Тракия" ще звучат на площада. Гостите ще вкусят автентичното хайдушко печено агне, което е давало сили на народните закрилници във времената на Османската империя...
Програмата започна в 9 часа с възстановка на приготвянето на традиционни златоградски ястия на открито. Всичко е както преди повече от 100 години. Много от гостите са облечени в национални носии.
Цените са сравнително поносими: между 17 и 20 лв за кило от невероятно вкусните чевермета. По толкова вървеше суровото агнешко в столицата и други градове за празниците.
Моля, подкрепете ни.