Реклама / Ads
6| 5554 |01.06.2010 НОВИНИ

Борисова към ученици: Не става само с ядене, трябва и спорт

.
Здравният министър Анна-Мария Борисова изнесе открит урок пред ученици от 5-ти до 8-ми клас в 127 СОУ по повод днешния международен ден на детето.
 

"Много хубави деца има, виждам интелигенти физиономии", бяха първите думи към учениците на здравния министър. "Аз виждам тук едни будни деца", обърна се към учителите Борисова, а учениците попита дали са закусили тази сутрин. Стана ясно, че някои ученици бяха пропуснали първото хранене за деня. След това Борисова им обясни защо е важно да се закусва.  Здравният министър препита учениците кои са важните вещества, нужни на човешкия организъм, за да може той да съществува. На децата тя препоръча да консумират варено яйце поне 2-3 седмично и поне веднъж в седмицата риба.

Борисова обясни още, че страната ни се намира в умерения климатичен пояс, което означава, че слънцето е слабо близо шест месеца в годината. Това означава, че през тези месеци не можем да синтезираме витамин D през кожата, изтъкна тя и препоръча на децата през топлите месеци децата да си правят слънчеви бани. По думите й витамин D има отношение към изграждането на скелета и е особено важен именно във възрастта, в която се намират учениците.

Важното е да упражнявате физическа активност, то не може само да се яде, пошегува се здравният министър. Тя посочи, че физическите упражнения и правилният начин на хранене помагат да се предпазим от атеросклероза, която според някои изследвания може да се развие още в най-ранна бебешка възраст.

Здравният министър посочи и вредните последици - както от наднорменото тегло, така и от килограмите под нормата. Според нея родителите трябва да научат децата си как да се хранят правилно. Борисова беше категорична, че от тютюнопушенето полза няма и пожела на децата никога да не запалват цигара. Тя обясни още, че този вреден навик води до хронични белодробни заболявания и рак на белия дроб. Министърът на здравеопазването наблегна и на вредата от употребата на наркотици. Чували сте, че има такива неща. Не проявявайте любопитство, няма смисъл, препоръча Борисова.

Здравният министър каза още, че е най-добре децата до осми клас да стоят пред компютъра максимум 40-60 минути дневно. Имайте предвид, че вашето мозъче бързо се претоварва, каза още тя. Борисова препоръча на учениците и да не гледат и много телевизия. Повече компютър и след това на двора, посъветва тя, като коментира, че според нея от компютъра може да се научи повече.

"Децата поискаха лекарите да се върнат в училище, но нали знаете и много пъти съм повтаряла, че няма много лекари в България", заяви тя след срещата си децата. По думите й медиците нямат мотивация да работят в училища, тъй като работата е малко и заплащането е ниско. Здравният министър не пожела да коментира как ще бъдат разпределени допълнителните 220 милиона лева за здравното ведомство. "Нека да дойдат и след това ще разсъждаваме", допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5734 |30.05.2010 Борисова: Няма да има разлика дали лекарят работи в Париж или София . 6| 5354 |26.05.2010 Депутатите остават със старите коли, за нови пари няма . 8| 5080 |23.05.2010 Сугарев: В Корпоративна банка стават съмнителни неща . 36| 4664 |20.05.2010 Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads