Реклама / Ads
36| 4665 |20.05.2010 НОВИНИ

Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент

.
Симеон Сакскобургготски Източник: източник
След 50 години изгнание аз няма да бягам от тук, съчиняват се много неща за мен. Така нереализираният монарх на България и бивш премиер Симеон Сакскобурготски разсея от ефира на bТВ слуховете, които се съчинявали за него в публичното пространство. Посланията на човека, който обеща на народа си да оправи държавата само за 800 дни, дойдоха от двореца “Врана”, само ден след като от кърджалийското сел
 

В телевизионното интервю Сакстобурготски отрече и да има мераци отново да се връща във властта, и да има апетити към премиерския или президентския пост. “Тръгнал съм от монарх и премиер, а идеята да приключа кариерата си като държавен глава не ме мотивира”, обясни царят. Той даде висока оценка за участието си в управлението на страната през последните години. “Аз поех най-отговорните задачи в тази страна.Опитах се да се справя, а историята ще каже какво съм направил”, скромно заяви неуспялият монарх. Той обори и всички въпроси, свързани с управлението на Тройната коалиция. Според него корупция и злоупотреба с европейски средства имало и в други страни, членки на ЕС. Никой не се е родил експерт по европейските проблеми. Идеалното и професионалното не съществуват, освен Господ, отсече пророчески царят. Идеалното според него било, ако не се прави нищо. Той обясни, че след 20 години можело да се говори и анализира за обръчите от фирми и далаверите на правителството на Станишев. Трябвало да мине време за да се направи точен и достоверен анализ. Нормално било да има критика за всяко старо управление, но да се управлява само с отрицание било опасно, трябвало да има приемственост.

Симеон се върна 9 години назад и призна, че Иван Костов бил успешен премиер, но искал още един мандат да управлява, а народът искал нещо различно. Така се получили разминаванията. На въпроса дали е било възможно през 2001 г. да има коалиция СДС и НДСВ, царят отговори с друг въпрос: А ако през 1946 г. нямаше референдум против монархията? Обвиненията срещу Ахмед Доган от изпълнителната власт пък били небивалици, а за космическият хонорар за проекта “Цанков камък”, журналистите трябвало да питат Сокола. Важното било да се придържаме към истината.

Сакскобурготски защити коалиционният модел на управление, такъв се прилагал и в Англия, а и сега Борисов бил на власт с подкрепата на някои партии. Според него Тройната коалиция правила много компромиси, а сега тримата големи лидери от нея продължавали да се виждат и да си говорят, но като нормални хора. Такива били и контактите му с новия премиер Борисов. Виждали се непрекъснато, защото живеели в една страна. Царят разсея с думи мита, че сегашният премиер му бил някога бодигард. Според него той бил собственик на охранителна фирма “Ипон” и като такъв приел да придружава величеството из България, но никога не му е бил личен бодигард. Царят потвърди, че Борисов бил успешен кмет и не съжалявал за издигането му защото човек еволюирал и това било хубавото в живот. Право на Борисов било и решението да прави партия и да се занимава с политика. Симеон отрече да помни, че някога генералът го е молил да го спаси и да не го оставя на работа в МВР, след като шеф ще му е Румен Петков.

Монархът говори в обичайният си стил – трудно и неразбираемо. Много от оценките му останаха недоизказани, но това вероятно ще се случи във втората част от телевизионното интервю, която ще се излъчи утре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4840 |27.04.2010 Г. Паси: Бягам от разговора за бременността си . 45| 8495 |20.02.2010 М. Кунева се посвещава на България, може и като президент . 2| 4813 |11.02.2010 За България, свободна и чиста от ГМО, настоява обществото . 1| 5198 |06.02.2010 Кристалина Георгиева: Ще помогна на България, ако светът ми повярва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads