Реклама / Ads
3| 4714 |14.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Икономистът Евгений Кънев: На книга даваме на най-бедните, но най-лесно е на калпак

.
Евгений Кънев
”Много добре звучи на книга това да даваме на най-бедните. Но когато трябва да се приложи това на практика, излиза, че нямаме добри информационни системи, които за много малко време да кажат които са хората, които имат нужда, и на тях ще даваме. И ето, че най-лесното е на калпак да се дава, защото се вижда, че нещо се прави. Това каза икономистът Евгений Кънев.
 

Има много голяма откъснатост между социалните искания, представлявани от синдикати, и дневния ред на самите политици, пред които оцеляването е най-важната задача като политическа сила, поради разместванията, които се случват в последните години. И от тази гледна точка, аз не очаквам да има нито време, нито нагласа, нито някакви експертни усилия да се прави нов бюджет.


По-скоро ще си продължи стария бюджет, което е най-нормално. А и не е нормално когато няма ясно парламентарно мнозинство да се приеме бюджет, който друг трябва да изпълнява", каза още той в сутрешния блок на "Нова телевизия".


Идват избори. Тук е въпросът с дигитализацията на държавата. Защо нямат електронни карти, за да може например като в Естония да се види кой какви доходи получава и съответно да получава помощ, ако има нужда, смята Кънев.

 

Бившият депутат Георги Кадиев коментира съставянето на бюджета. "Министерството на финансите сбърка, според мен. Те направиха три варианта. Единият вариант беше прилагайки всички политики, които са по закон - примерно пенсиите да се вдигнат съгласно швейцарското правило, излязоха на дефицит 6,6 процента. Уплашиха се. Направиха втори вариант, при който правиха някаква политика, намалиха някакви разходи и излязоха на дефицит 3 процента. Уплашиха се и от него, защото трябваше да казват, че намаляват разходи, а пък никой не иска да е лош. И направиха най-лесното в крайна сметка - просто сервираха стария бюджет. Което при тази инфлация все пак има нужда от някакви мерки, които трябва да се вземат. Колкото и да искаме да ограничаваме, колкото и да искаме да сваляме бюджетни дефицити, нещо трябва да се направи. Но не може да се преформатира целия бюджет", смята той.


"Най-лесният начин да се борите с инфлацията е да минете през рецесия. Навсякъде по света това става и никой не иска да минава през рецесия. За мен социалната политика е грешна. Защото тя дава на всички еднакво. Не всички родители имат нужда децата им да имат безплатни учебници. Има хора, които нямат нужда. Моиоте деца доскоро бяха на училище и никога не са ползвали безплатни учебници. Не всички родители имат нужда детската им градина да е безплатна. Не всички имат нужда да получават 25 стотинки отстъпка за бензин. Не всички фирми имат нужда да получават компенсации за тока. Даваме 10 милиона лева на месец помощи. Защо?", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6939 |02.11.2022 Икономистът Красен Станчев: Облагане печалбата на ”Лукойл” - да, ама не . 0| 12205 |28.08.2022 Евгений Дайнов: Добре че малките играчи взеха разумно решение да не участват в изборите . 0| 4375 |27.08.2022 Кънев: Темата за „националното предателство“ е особено активна, откакто патрЕотите излязоха на политическата сцена . 0| 22314 |25.07.2022 Евгений Кънев: Носят се слухове, че сред ИТН има недоволни от Слави депутати. БСП може да се възползва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads