Реклама / Ads
6| 16647 |15.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Искат да откраднат „Месершмит“-а, открит край село Марица

.
Източник: bTV
Деянието може да се извърши от шефове в Министерството на отбраната. На път е открития „Месершмит“ да замине за Германия. В заверата участват шефът на политическия кабинет подполковник от резерва Илия Налбантов, и шефката на Националния военно- исторически музей Соня Пенкова, научи Frognews от свои източници във ведомството.
 
Налбантов е назначен за шеф на комисията, която ще се с занимава с разследването на „Месершмит“-а, а Пенкова е готова да осигури място за приемане на частите му в музея с всички последствия от тази операция. Притесненията на експертите са, че "музейната" експертиза ще постанови, че самолетът е на Луфтвафе и той ще замине вместо за Граф Игнатиево за Германия. А цената на частите е фантастична.



Соня Пенкова, Налбантов и Каракачанов вече са се подготвили с версията. Двигателят ще бъде изложен в НВИМ, а всички намерени части уж ще се пазят в склад в музей. В същото време те ще бъдат продадени скъпо в чужбина, ще се вземат едни  пари, а достъп до склада естествено ще има само Соня Пенкова, казаха още нашите източници.

Може да е подготвена и версията, че този самолет нищо че се е сражавал за българските ВВС, той се води немски и част от него ще бъде върната на Германия. За да не може този път дори при сигнал до „Военна прокуратура“, нищо да бъде разследвано, допълниха те.

В момента продължават разкопките на мястото, където е отрит самолета. Работи се с багер, който може да разруши някои от частите и боеприпасите на  „Месершмит“-а. Въпросът е, защо от Военния музей не е осигурил археолог, който с опита си би помогнал за запазването на самолета и картечниците. И защо толкова се бърза?, питат нашите източници.

Експерти смятат, че сваленият изтребител Messerschmitt Bf-109G-6 е или на подпоручик Иван Ненов Бонев, загинал след напускане на повредената машина. Или машината е на подпоручик Тодор Розев, която е силно повредена от тежко въоръжени американски изтребители Lockheed P-38 Lightning.

Това ще се установи. По-важното е „Месершмит“-а да остане в България и да не замине за Германия. И за това трябва веднага да се снимат номерата на двигателя, картечниците и оръдието. Така експертите хем ще си свършат работата, хем ще се охладят мераците на някои лица за комисионни. „Месершмит“-а е открит край българското село Марица , собственост е на България и българската армия и трябва да остане в България.

Ето какво казва  по въпроса пред Pan.bg и  Otbrana.com о.з. полковник Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военнопатриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната, магистър по история и журналистика: "...Всичко открито на терена следва да се транспортира до Авиобаза Граф Игнатиево под надзора на хора с пагони. Там специалистите да измият, почистят и смажат всички детайли и да се помъчат максимално да ги сглобят в първоначалният им вид. Нещо като пъзел, с който най-добре ще се справят експертите от ВВС. След това да се прецени кой точно музей да ги получи като експонати. Това може да бъде всеки музей, който е ангажиран с военната история на България, включително армейските музеи, които съществуват в някои авиобази, като Долна Митрополия и Граф Игнатиево. Да не забравяме, че в Долна Митрополия се съхранява главината от витлото и подкрилки от Messerschmitt-а на инструктора и въздушен ас поручик Любен Кондаков, загинал в неравен въздушен бой с американски изтребители P-38 Lightning. За това историческо наследство могат да кандидатстват и други музеи, свързани с бойната слава на Българската армия. Никой не бива да придобива монопол върху българското военноисторическо наследство!".

Калин Неврокопски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7221 |10.05.2018 Адв. К. Симеонов за Фрог: 3 г. ще се четат диспозитивът и присъдата по делото КТБ . 12| 13807 |04.05.2018 Владо Береану за Фрог: Борисов „призна”, че няма да бори корупцията . 0| 7845 |03.05.2018 Д-р Петров за Фрог: Заради Жени Начева болните ще дават повече пари за медицински изделия . 1| 9573 |30.04.2018 Д-р Ненков: Самозабравилите се схемаджии в болниците си имат шапка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads