Реклама / Ads
2| 4171 |02.06.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Ивайло Мирчев: Съгласно ли е българското служебно правителство, че в Русия има демокрация, та да гоним противник на Путин?

.
Източник: БГНЕС
Депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев поиска на парламентарния блиц контрол днес отговор от служебния вицепремиер Иван Демерджиев за становище на Държавната агенция за бежанците, която е под негово наблюдение, относно руския гражданин Александър Стоцки.
 

По-рано тази седмица Стоцки получи окончателен отказ от Върховния административен съд за политическо убежище в България с мотива, че в Русия няма драстични негативни промени, а обществото контролира демокрацията и гражданските права. Така съдът потвърди решенията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и на първоинстанционния административен съд, които Стоцки обжалва. 

 

Стоцки избяга от Русия в първите дни на войната срещу Украйна и с многобройни участия в публични протести и с медийни участия у нас категорично осъждаше руската агресия. Ивайло Мирчев попита Демерджиев дали е съгласен с констатацията на агенцията, че ако Стоцки се върне в Русия, няма да бъде застрашен от преследване заради гражданската си позиция. 

 

“Според Държавната агенция за бежанците положението в Русия не се е променило драстично в негативно отношение през последните две десетилетия. Въпреки някои по-строги политики, целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на управляващата партия, в Москва има изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото”, цитира агенцията Мирчев. 

 

И изрази изумлението си от политическата оценка на експертите в нея: 

“Очевидно Държавната агенция за бежанците все още има усещането, че Брежнев е на власт. Ние обаче много добре знаем какво се случва в Русия с враговете на Путинския режим.” 

 

Вицепремиерът и вътрешен министър Демерджиев, назначен от президента, отговори, че становището на ДАБ е минало през съответния съдебен контрол и не е негова работа да го коментира. “Съдът е преценил мотивите на Държавната агенция за бежанците. В момента няма какви действия да предприема в рамките на моите правомощия”, оправда се Демерджиев.

 

“Въпросът ми е, съгласно ли е българското служебно правителство, че в Русия има демокрация и всичко е цветя и рози? Въпросът ми е, дали ще предприемете нещо, а не да ми потвърдите какво е казал съдът, чието решение не коментирам”, репликира го Мирчев.

 

В началото на изказването си Мирчев заяви, че първоначално е искал да попита и служебния премиер Гълъб Донев, защо му отнема вече десет месеца да подмени представителя на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”. Отсъствието на министър-председателя обаче бе обяснено с 2 юни и поклонението на връх Околчица. “Очевидно господин премиерът, както казват в армията, вече го е подкарал на уволнение”, каза Мирчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8595 |16.02.2023 Ивайло Дичев: България, погледната отвън. И петното, което виждат всички . 11| 4190 |14.02.2023 Ивайло Мирчев: ”Магнитски” е и удар и по руското ядрено лоби у нас . 0| 24183 |24.08.2022 Мирчев: Несвързани призиви на Янев след бълнувания на Борисов – при двамата мисълта се оплита сама в себе си . 0| 6978 |30.06.2022 Иво Мирчев: Борисов, страх ли те е от Путин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads