Реклама / Ads

0| 5587 |07.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

П. Иванов пред Фрог: Първи сме в Европа по детска смъртност, водим класацията по самоубийства в света

.
проф. Петър Иванов
Първи сме в Европа по детска смъртност, водим класацията по самоубийства и самозапалвания в света. Това разкри обезпокоен пред Фрог нюз шефът на Демографския институт и професор по психология Петър Иванов.

 Изследванията на ученият сочат, че България е в състояние на демографска катастрофа. Ние заемаме първо място в света измежду всички страни по намаляване и изчезване на населението. Намаляваме с 80 000 души годишно. Това прави скорост на намаляване средно по 220 души на ден или 9 души всеки час. За сравнение съседна Турция, според прогнозите на Световната банка, само за 2-3 десетилетия ще увеличи числеността на своите граждани с 34%. Докато там населението се увеличава с +11,2 промила всяка година, при нас намаляваме с   -9 промила. Това прави разлика от около 20 промила или 2 процента. Комшиите ще стигнат скоро 100 милиона, а ние ще се съкратим до 4 милиона, от които етническите българи ще са екзотично малцинство за сметка на цигани и турци, заключи професорът по психология.

 

Според него  демографската катастрофа на българското население, и специално при етничеките българи, се дължи на отрицателния прираст, разликата между раждаемост и смъртност, и на отрицателното миграционно салдо -емигриращите навън за една година са с около 22 000 души повече от имигрантите, главно нелегални бежанци-мюсюлмани. Тази тенденция е устойчива и даже в бъдеще ще придобие още по-апокалиптични измерения. На югоизточната ни граница чакат за влизане у нас над 2 милиона запътили се за Европа бежанци от Изтока и от Африка. От друга страна, младите и образовани българи, които искат да напуснат страната, с всяка година се увеличават, сега по социологически данни 8 от всеки 10 наши младежи и девойки имат намерение да емигрират и никога повече да не се върнат в България, отбеляза той.

 

По дучите му твърде драматично  стоят нещата в сферата на смъртността. Там пък сме на едно от първите места в света по висока смъртност. Само за 5 години, 2009-2014 г., ние се изкачихме от 19-то място на 6-място в ранг-листата по смъртност на държавите по света (www.photius.com). Изпреварихме даже Афганистан и Сирия, където се водят войни. Ако имаме предвид последните данни, които са посочени в сайта на НСИ коефициентът за смъртност за 2014 г. е обявен с числото 15,6 промила, ние вече сме бронзови медалисти по най-висока смъртност в света, и европейска България се намира в компанията на такива африкански държави като Южна Африка, Чад, Гвинея-Бисау, Сомалия, Лесото и др. Комбинацията от 229-място в света по раждаемост и 6-то (3-то) място по смъртност ни качва на шампионското стъпало по най-бързо намаляване и изчезване на населението. Ние сме на първо място в Европа и по детска смъртност. По официални статистически данни на НСИ за 2014 г. коефициентът на детската смъртност у нас е 7,6 промила, но според сайта на ЦРУ този коефициент е два пъти по-висок – 15,08 промила, допълни Петър Иванов.

 

Според Националния център по обществено здраве и анализи към МС, в България всеки ден се самоубиват средно по 2 души. През изминалите няколко години суицидните опити са около 2-3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800. Значи, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и средно 2 от тях успяват. Това представлява 0,12 промила от населението на страната. Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции. Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби далеч не отчита всички самоубийства. По данни на Демографския институт числата всъщност са други:   около 6 000 души у нас всяка година правят суициден опит, а успяват около 1 600 от тях, т.е. самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените. Всеки божи ден у нас средно по около 16 българи правят опит за самоубийство, и 4-5 от тях успяват, изчисли шефът на Демографския институт.

 

 И по самоубийства сме първенци в Европа, заедно с Литва и Унгария, каза още професорът.   Най-печалното е, че по официални данни средно на година у нас се самоубиват и 50-60 деца, средно по един успешен детски суицид на всяка седмица от годината. Причините за вълната от самоубийства са главно в нагнетеното обществено отчаяние -акатизия и издевателската политическа система, обслужваща единствено властимащите и техните близки, за сметка на всички други български граждани. Влудяващата бедност и мизерия на огромни пластове от населението извън София (според Евростат 52% от децата и 60 % от възрастните хора у нас живеят в пълна мизерия), безработицата, циганизирането и ислямизирането на България, садистичната позиция на властите спрямо многобройните потърпевши от банковите изстъпления (при кредити), сривът в областта на психичното здраве на обществото (около 30% от българите, около 2 млн. души, имат някакви психични проблеми, по официални данни 11,5% имат тревожни психични разстройства, други 6,2% страдат от депресия и т.н.), са основните причини за пандемията от самоубийства, съобщи той.

 

На първо място сме и по самозапалвания. Само за последните 8 месеца в България се самозапалиха 7 души, включително и пред президентството. В целия останал свят за този период има само един самозапалил се японец във влака Токио-Осака. Протестното самозапалване у нас не трогва никого от властта, докато навсякъде по света този екстремен акт на недоволство предизвиква политически бури: Чешката пролет започна със самозапалването на Ян Палах, Арабската пролет започна със самозапалването в Тунис през 2010 г. на продавача на плодове Мухамед Буазизи и т.н. В България десетки хора се самозапалиха в знак на протест срещу безумията и кражбите на властите по време на безкрайния мъчителен Преход и от отчаяние, но, както виждаме, без никакъв резултат, ако не смятаме оставката на един кмет във Варна след смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов, припомни професорът.

 

По думите му смъртността у нас има тенденция да расте. Само за една година (2014 г. в сравнение с 2013 г.) коефициентът на смъртността се е увеличил с цели 4,9% (или с 49 промила), а при детската смъртност увеличението е с 4,1% (или 41 промила). Тези стойности на нарастване на смъртността в демографски план изглеждат  апокалиптично, никъде по света няма даже приближаване до подобни статистически факти. Обърнатата демографска пирамида (възрастните хора са много повече от младите), безобразията в здравеопазването (ние сме най-болната нация в Европа), бедността, драматичното състояние на генофонда и др. в най-скоро време ще станат причина за достигането на немислими пикови стойности в областта на смъртността у нас. България умира, отбеляза с болка ученият.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5683 |03.07.2015 Проф. Иванов пред Фрог: Р. Инджова не трябва да мизерства, а Величкоадамовците да ги издържаме до гроб . 0| 5328 |03.07.2015 Омбудсманът Пенчев подкрепя Христо Иванов и съдебната реформа . 0| 6731 |02.07.2015 Ние, гражданите: ЕК се е предоверила на Централната банка относно състоянието на КТБ . 0| 9901 |29.06.2015 К. Парамов пред Фрог: Ципрас ще се окаже интересен и мъдър управленец
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ