Реклама / Ads
13| 4719 |31.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Иванов: Не стига време, да добутам реформата

.
Христо Иванов
"Разделянето на ВСС е първата мярка от стратегията, която БСП подкрепи в парламента. Не мога да разбера как хем се подкрепя, хем после не са съгласни”. Това каза по Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов.
 
"Времето ми е малко, за да добутам колкото се може по-далече съдебната реформа, която се опитвам да реализирам. По-правилно е да се каже цялостна модернизация на съдебната система”, посочи той.

"Предлагаме най-мащабната реорганизация на всички ключови елементи от съдебната власт. С промените в Закона за съдебната власт ние реорганизираме модела на управление. Повишаваме участието на редовите съдии, прокурори и следователи в процеса на взимане на решение. Променяме и всички ключови контролни механизми. Въвеждаме сериозни проверки за почтеност, които ще бъдат периодични”, обясни Иванов.

Специален отдел към ВСС пък ще следи за декларираните доходи на магистратите. "Работим по стартирането на проект със Световната банка, за да изработим цялостната методология, специален софтуер, който да прави анализ на данните. Това е правено в редица държави и е дало резултат. Не говорим за измислени в България неща. Ако успеем да реализираме този модел, ние ще имаме сериозна преграда пред хората, които злоупотребяват”, обясни Иванов. Той изрази надежда след дискусиите партиите да подкрепят промените.

В защита на предложенията, министърът обяви, че те възпроизвеждат международни стандарт и са в отговор на решения на Европейски съд по правата на човека и препоръки на Венецианската комисия. В отговор на въпрос Христо Иванов каза, че не би де притеснил на подкрепа от която и да е парламентарна група, включително и на тази на ДПС.

"Моята цел не е да отмествам един или друг, не мисля че партията ДПС или други партии имат позиции в съдебната система, но различни лобита имат позиции", каза министърът, попитан дали целта на цялата реформа не е да загуби движението позициите си в нея. В заключение Христо Иванов обясни, че целта е дългосрочно да се сменят механизмите, по които се управлява съдебната власт, а действията на опозицията в момента показвали липса на мисъл за бъдещето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5482 |28.01.2015 Христо Иванов: Прокуратурата има нужда от нов организационен модел . 12| 5797 |17.10.2014 Костадинов за Фрог: Законите за всички ли важат или стигат до определен имотен ценз? . 39| 8066 |08.08.2014 Акад. П.Иванов: Наводненията са етнически геноцид . 13| 9524 |23.01.2013 Стига сте ми казвали как да живея!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads