Реклама / Ads
20| 11822 |18.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Методи Андреев пред Фрог: В докладите на службите нямаше нищо за руски шпионаж и отравянето на Гебрев

.
Методи Андреев
Не си правя никакви илюзии за влиянието на бившата държавна сигурност върху политиката на съвременна България. То се видя кои излязоха да защитават руска и недемократична позиция при случая с отравянето на Емилиян Гебрев. Направиха го стари памперси, динозаври от бившите служби. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.
 

Те така говореха, че нищо не се разбра. Бях член на комисията за контрол на службите. Първо тази комисия е измислена, особено след като мина под председателството на Димитър Лазаров. Той е конюнктурен човек. Никога няма да направи стъпка без да бъде подкрепена политически от ГЕРБ. В тази комисия липсва професионализъм. Тя няма нищо общо от американските комисии за контрол на службите.

 

В нашата влизат народни представители, които просто трябва да се запишат в някоя комисия. Не че разбират от тази работа или пък защитават някаква национална кауза. Те сами фигурират в нея, за да получат своя бонус към заплатата и да защитят позицията на своята политическа партия. В тази, в която бях член, много пъти поставих ребром въпроса за влиянието на руските специални служби и за хибридната война, която води администрацията на Владимир Путин спрямо България.


Във всички доклади на службите, които ние разглеждахме, се използваше термина „хибридна война“ срещу държавата. В нито един доклад не беше показано или пояснено кой е източникът на тази хибридна война, кой я води. Не беше ясно коя държава стои зад тази хибридна война.


Колкото и пъти да сме питали по тези въпроси, отговорите на съответните началници беше : „Еми то е ясно.“. И като питаме Русия ли е? Усмихват се и викат: „Да“. Винаги когато е ставало дума за тези атаки, Лазаров казваше: „Това сега не е тема на разговор. Тук ние не можем да говорим за работа. Хората достатъчно добре са написали и става ясно“. Не ставаше нищо ясно. Става ясно само като решиш да зададеш въпроси и получиш един доста половинчат отговор. Не става ясно и какъв е плацдарма на тази хибридна война в България. Има ли логистична подкрепа тази война от страна на политически и бизнес кръгове?

 

Такива данни в докладите нямаше. Постави се въпросът и за паравоенните формирования, които откъдето и да ги погледнеш, са незаконни. Това са въоръжени хора, правят учения в Странджа. Когато задавахме въпроси за тях, ставаше лек скандал. Службите знаеха за тях и нищо не предприемаха. Оставиха тези хора да вършат незаконна дейност. Те са въоръжени и неясно защо провеждат учения. Срещу кого ще водят бойни действия?!


В комисията по мое време не е ставало никога дума за това, което се е случило с Емилиян Гебрев. Не е докладвано за подобно нещо, нито пък за чужди шпиони, които кръстосват държавата. Тази политика, която водеше Лазаров, всъщност я води ГЕРБ. У нас бе направен „хъб“ на руския шпионаж в България. Ние сме превърнати в анклав на Русия и нейните шпионски дейности. Няма защо да усукваме.

 

Службите се ръководят от два центъра. Единият е легитимният, в лицето на премиера. На него са подчинени службите. Другият е нелегитимният-около корпорация ДПС. Зад двата пък стои задкулисието. То е намерило начин да управлява държавата чрез подставени лица от партии . Ако на службите им се даде политическа подкрепа и ако се изчистят скритите лимонки на задкулисието, което е предано на Путин, те ще заработят ефективно.


Да не си правим илюзия, че българските служби са в състояние да дадат отпор на чуждия шпионаж, който се провежда активно на наша територия в полза на Русия. Колко пъти авторитетни медии разкриха за намеса на руските спецслужби в съседни на нас страни. Посочваше се, че центърът за тези подривни действия е разположен в България. Нито веднъж официалната власт не излезе с опровержение. Гузно мълчаха и се почесваха там, където не ги събри.


В момента управляващите говорят лицемерно за хибридната война. През 2016 г. ЕП гласува една резолюция за хибридната война, провеждана от Русия, ИД и т. н. Идеята бе да се обърне внимание в ЕС на този проблем. В този момент аз, Мартин Димитров и Петър Славов от „Групата за натиск“ зададохме въпрос до премиера какво ще предприеме във връзка тази резолюция. Два пъти ни отхвърлиха въпроса като неправилно адресиран. А по закон министър-председателят отговаря за вътрешната и външната сигурност на държавата. Така се борим с хибридната война. Сега им е дошла малко смелост да признаят, че такава война има. Никога няма да се разреши на службите да работят срещу руските шпиони, докато управлява Борисов. Подчертавам-никога.

 

Сигурен съм, че службите ни много добре знаят за Федотов, къде е бил, какво е правил. Но няма политическа подкрепа. Никога няма да се санкционира дейността на руските тайни служби. Това е така, защото задкулисието управлява у нас чрез двете власти-легитимна и нелегитимна. И медиите дори знаят и пишат в коя служба кой на кого е човек.

 

Венецуелската сделка е от същия калибър. Тези, които се изказаха за Гебрев, са същите, които стоят в основата на венецуелските пари. Случайно ли точно този адвокат Цветан Цанев е отворил доверителна сметка? В България има много адвокати. Защо точно той? И когато му прочетеш биографията, и видиш контактите му, ти става ясно, че нищо не е случайно. Иначе всичко е законно. Нещата на пръв поглед да изглеждат законни, но в същото време да осигуряват прикритие и обслужват незаконни транзакции и действия на тоталитарни режими. И в двата случая- с отравянето на Гебрев и паричните преводи от Венецуела, се вижда , че у нас действа задкулисен център, който решава какво да се случва. Политиците просто изпълняват тази воля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5653 |18.02.2019 България се покланя пред Васил Левски-146 години от бесилото . 13| 8407 |09.02.2019 Цвета Кирилова предлага: Вместо аборти, спирала! . 15| 11952 |06.02.2019 Методи Андреев: Срещу Лозан Панов се извършва държавен преврат . 8| 11148 |23.01.2019 Белянова: Шефът на АДФИ Георги Начев пред 150 човека призова, да не казват с кого са спали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads