Реклама / Ads
0| 9829 |09.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Молдова – антибългарско правосъдие по европейски стандарти

.
На 4 април 2016 г. Апелативният съд в Кагул, Молдова, излезе с решение по делото срещу Сергей Филипов, кмет на един от големите български градове в бившата съветска република – Тараклия.
 
С решението на съда на втора инстанция кметът е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 328, ал. 3 от Наказателния кодекс за „злоупотреба с власт или служебни пълномощия“. Въпреки, че решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния съд в Кишинев, Филипов е освободен от заеманата длъжност на Република Молдова. Освен това е глобен с 8000 леи за съдебни разходи, още 164 000 леи (около 15 000 лв) за възстановяване на щетите, които е причинил на държавата със своите действия. Финалната част от присъдата постановява забрана за заемане на всякакви държавни или общински постове в продължение на 2 години.

Предисторията на конфликта датира от края на 2014 г. Тогава срещу бившият военен лекар, който постепенно се превръща в най-сериозният водач на българите в Молдова за целият постсъветски период, започва съдебно преследване заради това, че в началото на ремонта на градския парк е разпоредил отрязването на 6 изсъхнали бора. Първоначално никой не приема „новината“ на сериозно, но молдовската прокуратура не се шегува. Започва следствен процес, изписват се стотици страници с експертни заключения, които „доказват“, че отсичането на шестте изсъхнали бора е най-голямата злоупотреба с власт в Молдова откакто тя съществува като независима държава.


С напредването на процеса в Тараклия започват да се провеждат масови митинги в подкрепа на Филипов, които се провеждат под надслова „Аз съм Филипов“. Първите изслушвания са още през декември 2014 г., но присъдата на първа инстанция в Тараклийския районен съд е прочетена чак на 16 април. Кметът печели делото, но прокуратурата не се отказва и обжалва пред Апелативния съд в Кагул.


Обявяване на мотивите за решението е насрочено за 5 май 2016 г., но междувременно кметът е отстранен от длъжност и трябва да плати глоба, която за стандартите на Молдова е изключително висока. Впрочем по които и да е стандарти глобата е огромна – всяко едно борче е оценено от апелативните съдии на стойност от 2 500 лв!


Междувременно страната се тресе от огромен корупционен и политически скандал. Издирват се няколко милиарда долара, буквално откраднати и изнесени от управляващите „проевропейски“ политици. Там не само че няма съдебни решения, но дори няма и дела. Както много точно заяви Михаил Формузал, бивш президент на Гагаузия (автономна българска република в състава на Молдова), „Молдова е невероятна страна – никой активен и адекватен местен лидер не може да се размине без наказателно дело, докато в сърцето на държавата крадат милиарди и си празнуват спокойно след това!“ Само че единственият осъден е българинът от Тараклия.


Какво е причината за този очевидно скалъпен политически и съдебен фарс? Както вече беше казано, за първи път от 1991 г. българите в Молдова имат водач, който без скандали и шум, работейки тихо и упорито, успя да се наложи като безспорен предводител на българската общност. В негово лице не само българите, но и всички местни жители на Молдовския юг виждат умен, загрижен и способен управленец, който само за няколко години, макар и работейки в изключително трудни условия (Молдова е най-бедната държава в Европа, а Тараклийския район е най-бедната част на Молдова) успя да преобрази Тараклия и околните села. Неслучайно когато започна процесът, стотици хора са организираха в спонтанни митинги в защита на Сергей Филипов. Отделно от това, въпреки съдебния тормоз, кметът спечели безапелационно втори мандат на изборите миналата година, успявайки да победи опонентите си още на първи тур с резултат от 70%.

 

Но не консолидацията на българите около техния ръководител е най-важното. Филипов, заедно с Ирина Влах, президентка на съседната Гагаузия, и още няколко емблематични за Молдова регионални политици се превърнаха в авторитетни и признати бранители на молдовския суверенитет и защитата му от опитите на прорумънските управляващи да го унищожат, включвайки страната в състава на Румъния, Европейския съюз и НАТО. Точно поради това срещу тях заваляха най-различни обвинения и заплахи, като най-абсурдното от всички е в сепаратизъм!

Българите в Молдова много добре разбират, че за тях има само един път в момента – запазване на молдовската държавност в сегашната и форма, като те получат още по-широки административни и политически правомощия, а защо не и автономия. За съжаление в този път т. нар. „българска“ държава не е с тях, нещо повече, България пречи на бесарабските българи, като подпомага всички други, само не и тях. В тази ситуация политици като Сергей Филипов се превръщат в обединителна фигура за всички българи.

 

И именно заради това Филипов беше ударен.

 

Вместо финал – първият реагирал на осъдителната присъда на тараклийския кмет беше официалният представител на Европейската комисия в Кишинев. Българския посланик реагира ден по-късно. Реагира вяло, беззъбо и скопено.

Затова, братя от Тараклия, Молдова и цяла Бесарабия, не допускайте да ви огънат. Това, през което минавате сега, ние вече сме го преживели. Следва разруха… Първо премахват родолюбците, после идват платените медии и продажните политици. Те разпродават всичко и неусетно падате в лапите на  чужди компании и организации. Идват фондации и чужди посолства, които почват да подменят историята, традициите и идеалите ви. Накрая се превръщате в това, което сме ние днес – душевно скопен, унизен, победен и почти убит народ. Вижте българския посланик в Молдова и най-добре ща разберете в какво ни превърнаха.

 

Затова не се предавайте, бийте се и се борете за вашите предводители. Направете го заради вас, заради децата си, заради нашия народ. Бъдете единни и не се предавайте. Вие, като гнездо на вековните български дух и култура сте надежда и за нас, българите, борещи се за нашата свобода и независимост от чуждото робство, което бавно ни задушава и убива вече 26 години!

 

Костадин Костадинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5222 |08.04.2016 Вигенин: Призоваваме съда в Молдова към обективност в присъдата на кмета на Тараклия . 70| 9025 |25.01.2015 Костадинов за Фрог: Да спрем от антибългарското училище децата си! . 18| 11157 |30.01.2014 Свобода за българите в Молдова! . 10| 5983 |27.01.2009 Правосъдие с хелий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads