Реклама / Ads
4| 5410 |22.04.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Огнян Гърков за Фрог: Чешко-руската дипломатическа криза - част от отношенията Русия-Запад

.
Огнян Гърков
Опитните дипломати Цирил Свобода и Михаил Жантовски, които познавах добре от чехословашкия и от чешкия си мандати, считат публично, че откритите въпроси между Чехия и Русия не са намерили разрешения, а двустранните отношения са част от тези Русия-Запад. Чешките правителства са имали 30 години за прочистване на руското посолство в Прага.
 

Особено след разделението на ЧСФР от 01.01.1993 г. Въпреки че междувременно Цирил бе заместник- и министър на външните, и вътрешните работи, а сега е съветник на премиера Бабиш. Михаил бе депутат, сенатор и посланик в САЩ, Великобритания и Израел, „колекционирал опит на форсинг, със знаков старт от високо в дипломатическата служба ” като Ст. Тафров или Ал. Йорданов.


Вчера, 21.04.21 г. новоназначеният чешки външен министър Якуб Кулханек отправи устен ултиматум: или Русия приеме днес до обяд обратно прокудените чешки дипломати и други посолски служители, или Чехия ще намали броя на руските служители в Прага. Или че ще парализира посолството в Прага. Руският отговор бе известно предсказуем.


Един от прокудените руски дипломати е подозиран да е бил свързан през 2014 г. с взрива на муниционния склад (, нает от Гебрев???) във Върбетице.
Във всички случаи, според Жантовски, Чехия следва на първо време да обяви за нежелани лица още двама руски служители на базата на огледален отговор за „20 минус 18 души” обявени за „non grata”, вкл. по квоти /не/дипломати.


Днес предстоят привиквания на посланиците на двете държави в централите на МВнР в Прага и в Москва. Свобода препоръчва не силово обявяване на нови нежелани лица, а преговори за избягване на неприемливи ответни мерки. И други големи държави имат по-многочислен състав. Чехия би следвало да разчита и на солидарността на партньорски и съюзни държави.


Ако вземем на сериозно публикациите родни и на „Дойче веле”, в момента Чехия имала само петима дипломати в Москва, заедно с още 19 служители. Руското посолство в Прага „се ширяло” с 27 дипломати и 67 административно-технически служители (АТС). Това би означавало, че в четвъртък Чехия се очаквало да изгони още 22 руски дипломати. Т.е., поредната непрактична новинарска недомислица. Според чешки СМИ руските служители сега са към 120 души.

 

Свобода и Жантовски са по-склонни към неакредитиране, респ. неиздаване на визи на нови руски посолски служители и продължаване на мандатите на останалите чешки служители в Москва. Но „едностранното” свеждане (чрез “non grata”) на личните състави на двете посолства 1:1, както желаят русофоби от опозицията, според Михаил Жантовски би означавало замразяване на отношенията.


Борбата срещу Северния поток и „стагнацията” около границите на Русия с „близката й чужбина” продължава. Включително и най-разнобразните атаки в САЩ и демонстрациите в Чехия срещу президента Милош Земан, обвиняван хибридно в прорусизъм и антиамериканизъм.
От снощи руското посолство в Прага е било обкръжено от моторизирана полиция.


Прави впечатление все по-честото посягане към оръжието експулсиране на дипломати и АТС, а в условията на ковид-19, при ограничаване на междучовешките контакти, част от тях не са се пресилили от работа и това може да има финансово-икономичен ефект.

 

Д-р Огнян Гърков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6030 |19.04.2021 Писмо до Фрог: Девалвация на ценностите - имам над 2 400 000 обслужени туристи, а съм безработна . 0| 6804 |16.04.2021 Адв. Гьошев за Фрог: Съдът отмени политическо уволнение на ГЕРБ в Асеновград . 5| 6135 |07.04.2021 Д-р Огнян Гърков за Фрог: За антисистемния протестен вот. ГЕРБ удържа властта като копанка от еврофондове . 26| 9905 |06.04.2021 Огнян Стефанов: Не помня управление с толкова престъпни практики. Нацията ни е застрашена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads