Реклама / Ads
2| 8550 |19.03.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Пълен смях! След скандални разкритя на Фрог за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

.
След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИА”Медицински одит” служители ни разкриха, че вместо да започне ревизия на потулените случаи на лекарски грешки и промяна в организацията на работа, единственото което се е случило е да се “затегне” пропусквателния режим на сградата на агенцията и многократно да се преиздадат правилата за извършване на проверки.
 

С усмивка ни споделиха, че вече малко хора знаят кои са последните и актуални правила, а в начина на работа нищо не се е променило. Различните форми на намеса продължават.

 

Редакцията на Фрог нюз разполага с последната версия на Инструкцията и Методиката за контролната дейност на агенцията. Вместо да отстранят пороците си, ръководството е утвърдило вътрешни правила “бетониращи” намесата на ръководството в работата на контрольорите. В чл 19, ал. 1 от Методични указания за осъществяване на контролната дейност е разписано условието проверяващите екипи да предоставят доклад до въздесъщия директор на агенцията.

 

В ал. 4 от същия текст става видно, че доклада не се входира и не се сканира в деловодството на агенцията докато изпълнителния директор “не се запознае” със съдържанието му. От приложение 19 към правилата е утвърден образец на същия този доклад, където изрично са посочени и “съгласуващите”, както следва – началник на отдел, директор на дирекция и заместник директор.

 

Впечатление правят и сроковете. Контрольорите следвало да изготвят доклада си едва в 5 дневен срок, а директора щял да запознава жалбоподателите чак след месец. Колко хубаво и удобно дълго време за “съгласуване” и “запознаване”.

Коментара на юристи е, че това е поредната форма на административна наглост и безхаберие. Подобна организация изцяло противоречи на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ и Наредба 14 за контролната дейност на агенцията. От една страна подобни “съгласувания - намеси” могат да бъдат тълкувани като пороци във волята на контрольорите в агенцията.

 

От друга страна, доколкото изпълнителния директор действа като първонстанционен съд той по никакъв начин не следва да взема участие в контролното производство. Той би трябвало да слуша пренията между актосъставител и нарушител, а гореизложеното е основание да му се иска отвод като административнонаказващ орган. Подобни правомощия не съществуват нито в закона нито в наредбите регулиращи работата на агенцията.

 

Изтъкнаха ни обстоятелството, че по реда на ЗАНН работят множество и изключително сериозни институции – например Агенция “Митници”, Национална агенция за приходите /НАП/ и много други. Нито една институция не си позволява подобна порочна организация на дейността – още повече в контекста на множество “смачкани” преписки, включително и касаещи смъртни случаи.

 

Извода на юристите е, че в случая се касае за пълна липса на воля. Проблема вече не е административен или правен, а хората заемащи подобни отговорни позиции са проблема. Смятат, че това ръководство е в режим “обратно броене”, тъй като няма кой да ги търпи в този им вид в една правова държава. Преписките ще продължават да бъдат “мачкани”, а човешки съдби оставени на административния произвол на група самозбравили се “експерти”.

 

В много случаи не е ясно КОЙ си е наумил, че може ежедневно да погазва закона. Ако някоя институция все пак реши да се поинтересува кой е утвърдил  правилата в „Медицински одит“, веднага ще я насочим към шефката на агенцията Златица Петрова, със съгласуватели Татяна Иванова, Емил Велчовски и Александрина Гигова. Току-виж, може  и другите държавни ведомства да решат да вземат „челен“ пример от тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11788 |15.03.2018 Колтуклиева: Да сте чули Цацаров да е разследван, че Пеевски му е давал по 100 хил. евро на месец? . 2| 6245 |13.03.2018 Владимир Тодоров за Фрог: Държавата електронно да следи обучението на шофьорите . 8| 6828 |13.03.2018 Доц. Лозанов: Сидеров трябва да последва съдбата на Антон Тодоров . 19| 7622 |06.03.2018 Мартин Димитров: Трябва да има международно разследване за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads