Реклама / Ads
0| 7846 |10.02.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Петиция в защита на представленията на Морфов и Гърдев в НТ ”Иван Вазов”

.
Публикувана е онлайн петиция, в която се настоява режисьорите Александър Морфов и Явор Гърдев да бъдат оставени да работят според таланта и съвестта си. Гражданите настояват администраторите на Народния театър ”Иван Вазов” да напуснат културната институция, защото са се провалили.

В сайта peticiq.com е публикувана подписка, в която се настоява театралите Александър Морфов и Явор Гърдев . Към момента тя е подкрепена от 214 души.

 

Ето пълния текст на петицията:

 

Моля, всеки, който е съгласен с написаното по-долу, да се присъедини към подписката, която ще бъде предадена на 22.02.2023 година на министъра на културата.  Народният театър е национален културен институт. Народният театър е душата на родината ни. Народният театър е мястото, на което е изписано името на един от нас – Иван Вазов.

Народът на Вазов е тук и сега - всеки един от нас.

 

„Хъшове“, е постановка, която изпълнява завета на Вазов – чрез най-достойния способ (театърът) да се възпроизведе една патриотична мисъл, която да възпламени решителността и самопожертвованието! Тази постановка е емблема и трябва да й осигурим приемственост между поколенията актьори. Да бъде предадена и живота й да бъде продължен, докато ни има и докато има някой, който иска да извика : Да живее България!

 

Поради нестихващ и приемащ нежелани размери конфликт в Народния театър, считам, че ние - зрителите, имаме право да вземем решение, което да доведем до знанието на министерство на културата и да очакваме да бъдат изпълни основните цели на Закона за закрила и развитие на културата.

 

Основната страна в този конфликт сме ние - гражданите, защото това е национален институт и е наша обща отговорност, в него да се твори и да бъдат тези, които ние искаме да гледаме и са доказали професионализма си в областта на изкуството. Това не е частна инициатива, а общо дело, което е наша отговорност и нашата дума следва да се чува, когато конфликтът е такъв.

 

Мина достатъчно време, очевидно администрацията не се справи. Ние - зрителите следва да бъдем чути, по ясен и категоричен начин. Творческият продукт на двамата емблематични режисьори (Александър Морфов и Явор Гърдев) е културно достижение, което имаме право да наблюдаваме и колкото е по силите ни да разбираме. Тяхното място е в Народния театър "Иван Вазов". Тези творци са наши съвременници, които заслужават нашето уважение и право да поставят постановките си и да творят в Народния театър. Ние им дължим осигуряване на подходящи условия за творчество, каквито към днешна дата липсват.

 

Явор Гърдев подаде оставка, а Александър Морфов има риск да бъде отстранен. 

Настояваме да се даде предимство на таланта. В знак на уважение към изкуството и неговата святост, молим, лицата, които осъществяват административни функции и се оказаха, поради поредица от причини, в епицентъра на конфликта да се оттеглят!

В името на изкуството и неговата святост!

 

Възникналите казуси между отделните личности могат да се решат по съответния предвиден ред, без това да пречи на нас - зрителите да гледаме постановките, които са създали и ще създават Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър. Докато могат и искат, ние сме длъжни да им осигурим това право - да създават изкуство и смисъл!

 

Съжаляваме, а и сме сигурни, че лицата, които ще се оттеглят от Народния театър ще намерят начин да помагат на културата, въпреки така стеклите се обстоятелства. Ние им благодарим за времето, приноса и желанието!  Избираме да гледаме постановките на Морфов и Гърдев в Народния театър, докато последните искат и могат да създават култура! Ние сме тези, които очакват да се вдигне завесата и да гледаме постановките на А. Морфов и Я. Гърдев. 

 

Зрител на постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3107 |15.12.2022 Мнозинството в 48-то НС отхвърли двата законопроекта за защита на лица, податели на сигнали . 5| 6592 |29.11.2022 Актьорът Валери Йорданов с подписка пред Народния театър в защита на Морфов . 38| 57784 |06.12.2021 Няма по-унизително нещо за една медия от това, да я защитава Десислава Атанасова . 9| 6073 |18.01.2021 Проф. Чорбанов: И при 100% защита COVID ваксината не е по-добра от ествествения имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads