Реклама / Ads
0| 6424 |13.05.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Стив Ханке: Важно е дебатът за еврото да е публичен. При Борисов всичко беше тайно

.
Да не бързаме с приемането на еврото, защото страната ни не отговаря на критериите. Освен това става дума за ”политическо решение”, което ще доведе до ”икономически последствия”. Управляващите обаче в момента действат по модела на бившия премиер Бойко Борисов, при който ”всичко е някак тайно и размито”. Интересно ще бъде да се проследи развитието на договорката за втечнен газ със САЩ: България може да се откаже от руския петрол, ”ако иска да плати цената”.
 

Тези позиции изрази в ефира на bTV проф. Стив Ханке. Той заяви, че липсва публичен дебат по темата, а освен това е нужно да бъде организиран референдум. 

 

"Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще иска промяна, която ще промени цените? Това е политически въпрос - натрапва се в главите на българите отвън и затова тази година е разработен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управлява тайно и не ми харесва. Обичам слънцето да огрява нещата, които се случват. Темата е и финансова - ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. Ако промяната бъде направена, финансовите последици ще са отрицателни, а не положителни", посочи още проф. Ханке.


Той заяви, че страната ни не е обвързана с времева рамка за приемането на еврото, защото в договорите не се посочва кога точно трябва да се случи това. 


"Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост. Приемането на еврото “евентуално” ще се осъществи, но в крайна сметка може никога да не се случи. Задължението ви е “евентуално да се присъедините към еврото”. Но не се казва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?", посочи още Ханке. 


“Интересно ще е да се види какво ще стане с природния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проблем е, че нямаме достатъчно газ, за да снабдим всички”, обясни Ханке. 


По думите му Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска. България може да се откаже от руския петрол, ако иска да плати цената. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8141 |23.04.2022 Проф. Иво Петров: Поредните вълни от COVID-19 отключиха вълни от други заболявания . 0| 4679 |20.04.2022 Том Стивънсън от London Review of Books: Санкциите също са оръжие . 0| 9458 |10.03.2022 Проф. Николай Радулов: Службите не са реформирани, “надолу всичко е изгнило” . 0| 8339 |03.03.2022 Проф. Дичев: Унизително и абсурдно: Защо изобщо честваме 3 март?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads