Реклама / Ads
11| 10163 |03.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Проверка на Фрог: Акцията на прокуратурата срещу Божков повиши продажбата на талони

.
Източник: БГНЕС
Акцията на прокуратурата срещу бизнеса на хазартния бос Васил Божков рязко увеличи продажбата на талоните от лотарията му. Това показа проверка на Фрог в няколко обекта за разпространение. Оказа се че хората са решили да купуват „като за последно“, опасявайки се че играта ще бъде спряна. Комисията по хазарта е блокирана след ареста на председателя Александър Георгиев. Това означава, че хазартният бизнес у нас в момента е абсолютно безконтролен.
 

Истерия с талончетата

 

Лотарийната лудост все така тресе страната ни. Масовото търкане продължава с пълна сила. Това се случва въпреки новините, че Васил Божков е арестуван нейде в ОАЕ, че се изземват безценните му колекции и ценности, както и че са налице фиктивни печеливши и нереални печеливши показвани по телевизиите. Надпреварата за лотарийни билети продължава дори въпреки евентуалната невъзможност за изплащане на печалбите. С последните събития около родния хазартен бизнес, се наблюдава един феномен - вместо отлив, прилив на ентусиасти. Българите търкат като за последно, пък току виж им излезе късмета. Защото само това им остана. Билетчетата са най-продаваната стока от началото на акацията на прокуратурата.  Въпреки скандалите в момента на будките за билетчета се редят двойно повече хора. Малките суми се изплащат на ръка от продавачките в павилионите. Големи печалби разбрахме, че няма. Разкритията, повдигнатите обвинения и извършените арести не впечатлиха никого. Интересно е защо обаче прокуратурата обаче не предприе нищо срещу възможността да се спре играта и дали изобщо й прави впечатление парадоксалната лудост на хората.  





Комисията  по хазарта е в безтегловност

 

Кой тогава трябва да спре продажбата на билетчета и защо не го е направил, след като на прокуратурата е ясна цялата схема? По закон държавното обвинение може да издаде препоръка да спре играта към Комисията по хазарта. Само нейният председател може да подпише  окончаелното решение за отнемане на лиценза. Но къде е той? Комисията по хазарта се намира в „разкрачено положение“ защото Александър Георгиев беше в ареста, където направи пълни самопризнания, че е бил чадър на бизнеса на Божков. Георгиев е с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, но е пуснат на свобода срещу гаранция от 40 хил. лв. На практика е отстранен според служители на Комисията. Там очакват да се появи нов човек на негово място, като по коридорите вече се коментира и кой ще е той. Припомняме, че председателят на Комисията трябва да бъде посочен лично от финансовия министър Владислав Горанов. До тогава комисията е напълно блокирана.

 

Според закона за хазарта лиценз не може да бъде отнет на основание „висящо дело“, каквото в момента има срещу Васил Божков. Разпоредбите на закона позволяват отнемане на лиценз само от 3 до 6 месеца. С промените в закона, които сега минаха на първо четене в народното събрание, вероятно ще бъде отнет лиценза на лотарията на Божков, но докато това стане, след като и комисията не го спира, хазартната игра ще набира печалба, която ще отива в джоба на Божков.





Хазартния бизнес в България

 

Комисията по хазарта не отговаря само за лотарията. Парализата й е благодатна за целият хазартен бизнес – казина, онлайн залагания и т.н. Реално в момента няма контролен орган, който да следи, възпира и предпазва от злоупотреби. Както не веднъж е ставало въпрос зависимостта от хазарт е болестно състояние, а всички извличащи печалба от това, без каквито и да било скрупули биха се възползвали, че никой не ги гледа какво правят. Остава въпросът дали прокуратурата е преценила, че с действията си ще доведе до подобна ситуация, какви може да бъдат щетите от нея и наистина ли си мисли, че ще й повярваме, че си върши съвестно работата в името на справедливостта.

 

Дежавю, но само до някъде

 

Непрестанно вървят сравнения на акцията срещу Васил Божков и бизнеса му с атаката срещу Корпоративна търговска банка през лятото на 2014 г. Тогава обаче, оповестените заплахи за убийство и акции на всички държавни органи накараха хората масово да теглят парите си от банката. Това не се случва в момента с лотарията, напротив ефектът е обратен.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9737 |20.01.2020 Само във Фрог: Италиански боклук лъсна в Костинброд (СНИМКИ) . 5| 10057 |06.01.2020 Само във Фрог: Три имена се спрягат за заместници на Гешев . 5| 13783 |10.12.2019 Само във Фрог: Прекръстиха ДАНС на „Модна агенция“ заради масови назначения на манекенки и любовници . 12| 9364 |27.11.2019 Първо във Фрог: Педиатрията на колене – спира да приема спешни случаи /документ/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads