Реклама / Ads
23| 5344 |30.07.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Случаят "Бончеви" - български вариант на 4400

.
След повече от два месеца похитените съпрузи Ангел и Камелия Бончеви са отново заедно. Какво са преживели в плен - само те си знаят. През това време няколко милиона смениха собственика си.
 
Шефът на ФК „Литекс" бе изтезаван, след това освободен от постовете в империята на Гриша Ганчев, върнат, а на негово място бе взета за заложница съпругата му. Всичко това направи лятото на любознателния българин по-интересно дори от измисленото реалити Биг Брадър.

Нека не се заблуждаваме: малцина в държавата съчувстваха на семейство Бончеви. Не защото българите са циници по традиция, а защото твърде много неприятности им се случват на всички, за да пилеят състраданието си за богати и известни личности. Така е по цял свят, не само у нас. В анкета сред бразилци дали биха помогнали, ако станат свидетели на отвличане, 73 на сто отвърнали, че не биха се намесили. 21 % не знаят как биха постъпили и само 6 на сто казали, че ще помогнат. Тези 6 процента бързо ще се стопят в реална обстановка, смятат психолози.

Резултатите от тази анкета според мен са валидни и за България. Най-вече защото у нас никой не обича забогателите по мистериозен начин. Като се прибави към това и съмнението, че в подобни екшъни винаги има някаква вътрешна логика, която зрителят не знае - нещата изглеждат дори логични.

Лично моето мнение е, че немалко българи са симпатизирали на похитителите. В техните очи те са смели и решителни мъже, които не се страхуват нито от МВР, нито от Гриша Ганчев - дори обратно. Освен това спечелиха и доста пари без много работа, което прави бизнеса с отвличанията мечта за мнозина. Ако някой каже на такива хора, че това, което мислят не е хуманно, те ще му отвърнат с питането, а хуманно ли е управляващи и политици да ги лъжат вече две десетилетия, да разграбват държавата, да липсва елементарно правосъдие, да няма ред и законност, да липсват морални ценности, да няма национални идеали. Кой знае отговорите?

Похитителите се превърнаха в съвременни Робинхудовци във вторник вечерта, когато накараха Ангел Бончев да направи изавление по бТВ, а събраните 172 хил. лв. за откупа на жена му, да бъдат внесени във фондация за подпамагане на жени с рак на гърдата. Толкова пари за няколко часа с благотворителна цел не е събирал и президента Първанов с акцията си „Българската Коледа", която безплатно рекламират повечето медии...

Какви ще са ефектът и последствията от приключилия трилър, е трудно и рано да се каже. Както е трудно да се каже дали наистина е приключил. Предстои двамата съпрузи да останат насаме с преживяното, да си кажат много неща, да изяснят някои смътни моменти в сюжета. Те вече са други и не е ясно кое, накъде и как ще продължи.  

Народът обаче си има свои версии. Те тръгват от съмненията, че Ангел Бончев е дължал големи пари, които не е могъл да върне. Разновидности на тази версия са вариантите, че е играл на рулетка, че е участвал в „черно тото" с уредени мачове, че е теглил кредит, който не можел да обслужва. Накрая в светски и бизнес среди проби слухът, че всъщност Бончев е дължал пари на Гриша Ганчев, който си ги взел по твърде оригнален начин. Вероятно фактът, че Ганчев освободи Бончев от постовете, които заема, подхранват такъв вариант.

Фантазиите български завъртяха и сапунката, че Камелия първо уредила отвличането на мъжа си, защото се държал много лошо с нея, което не било тайна за познатите на семейството. Взела му парите и дала процент на похитителите за услугата.

Да де, но защо и тя бе отвлечена? Първо, защото похитителите се ядосали на полицията, че се намесва. Второ, за да покажат бандитите, че са над МВР. И трето, тук внимавайте много - Камелия отишла при похитителите, за да отпразнуват победата. Поживяла си с тях охолно: чер хайвер, шампанско, а може и нещо повече... СПА процедури, например. След което се връща жива и „в добро здраве", както твърдят властите. За да е истински хепиенд - голяма сума отива за жените с рак на гърдата.

Чуха се, при това не без основание, мнения, че в бандата има действащи служители на МВР. Ако е така, те със сигурност си набавиха бюджет, който им гарантира добър живот поне за известно време.

Точно такъв сценарий не съм чул да е реализиран в нито една латино страна, където отвличанията са професия! Ако имахме истински кинаджии, вече щяха да настройват камерите и да правят кастинг за ролите на Бончев и жена му. Нашите обаче ще проспат тази възможност. Тогава ще дойде Долф Лунгрен и филмът ще стане: пата-кюта, готини мадами и готово. Нещо като сериала 4400. Помните ли какво стана с „Черната далия"? Като излезе филма никой не можеше да познае, че е сниман у нас - толкова добре изглеждаше. Но да не се увличам.

За МВР, ДАНС, ДОИ и ДОТИ няма какво да говорим сега. Хората може и да са си свършили работата, може и да не са. Никой няма да ни каже. В медиите ще изтекат всякакви сюжети, предположения, анализи и портрети. Постепенно те ще заглъхват, заедно с дебатите около шестия вот на недоверие към българското правителство.

Чудя се обаче, дали не може натрупания опит да се използва за благото на всички българи. Например да вземем и да отвлечем Жозе Барозу, а в замяна ЕК да ни пусне кранчето с парите по САПАРД, ФАР и пътния фонд. Ресурс в тази област очевидно имаме. И без това сме прецакани по всички линии - какво има да губим...

 

Д-р Цветан Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5338 |21.07.2008 Интервютата на президента - за тиража или за Родината? . 34| 6423 |16.07.2008 BG лицемерието не отменя смъртта . 46| 5539 |10.07.2008 Из дневника на Емел Етем . 8| 5419 |09.07.2008 Българският 3-и юли - исторически нелепа дата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads