Реклама / Ads
39| 11657 |08.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Срам! В Скопие вдигнаха паметник на Пере Тошев и българомразеца Апостолски

.
В центъра на Скопие вдигнаха паметници на Пере Тошев, Никола Русински, Андон Кьосето, Георги Сугарев,както и на Михайло Апостолски. Паметниците са финансирани от Сдружението за духовно обединение на Сетинци, Поданци, Крушодари и Лерин. Не е ясно какви пари са дадени за паметниците, посочват скопски медии.
 
Първите четирима са български войводи и революционери. Петър (Пере) Наумов Тошев е български революционер, активен участник във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Никола Русински е български войвода в Битолския революционен окръг, където е изпратен от Гоце Делчев през 1901 г. Андон Лазов Янев, наричан Кьосето или Велешанеца, е български революционер, а по-късно войвода на ВМРО. Георги Сугарев е битолски войвода на ВМОРО и български екзархийски учител от Македония, възпят в песните на Любка Рондова. С една дума Македония пак краде от историята ни.

Михайло Апостолски е генерал от ЮНА с български корени. След Втората световна война Апостолски е основен деец в борбата на нова комунистическа Югославия срещу българщината във Вардарска Македония и Западните покрайнини.С основаването на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) през август 1967 г. Апостолски става първият нейн редовен член. През 1969 г. под негово ръководство се издава първата „История на македонския народ“, която е пример за многобройни неистини и манипулации в македонската историография. В тази връзка става известен сред българските си колеги с фразата си: „Немам доказ, али тврдам“. Та на този "патриот" му вдигат паметник в Скопие.

В коментар на поставянето на новите паметници анализаторът Миряна Найчевска заяви, че македонският народ е глупав.„Срамно е и най-вече жалко. Жалко е защото говори за изключително ниското ниво на култура на народа, за неговата интелигентност и неговото образование. Този народ не е смотан, нито изплашен. Този народ е просто глупав, като цепеница, недодялана”, написала Найчевска на профила си във Фейсбук.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) попита управляващите дали поставянето на паметници е начин за пране на пари. „В Скопие за един ден поникват паметници, за които не се знае кой ги плаща и кой е авторът. Управляващите мълчат и за анонимното сдружение. Никой досега не е дал никакво обяснение”, заявили от СДСМ. Според тях в нормална държава това щеше да е мега скандал, който ще води директно до премиера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8127 |08.09.2014 Ферми извън закона отприщили потопа в Бургас . 0| 4738 |08.09.2014 Наплив в болниците от страх ,че НЗОК остава без пари . 2| 5774 |07.09.2014 Кметицата на Ново Паничарево: Трябват ни храна, вода и топли дрехи . 32| 5980 |05.09.2014 Проф. Пантев: Да махнем принципа "Осанна! - Разпни го!" от земята ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads