Реклама / Ads
5| 5397 |04.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

ЦИК предвижда 15% мъртви гласове на изборите

.
Не можем да минем без мъртви души
Установено е , че около 15 на сто от избирателите не живеят на посочения от тях постоянен адрес. По тези данни обаче се изготвят избирателните списъци и така се получава изкривяване и мъртви души.. Това стана ясно вчера от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов.
 
Как да се реши проблемът с изчистването на избирателните списъци от фантоми? Една от най-популярните идеи е за въвеждането на активна регистрация, при която избирателят трябва да заяви предварително воля да гласува, за да може в деня на изборите да пусне бюлетина. Засега обаче подобни мерки не са взети. Казусът с мъртвите души е особено актуален с оглед на това, че на 25 октомври за пръв път ще се проведат национални местни избори по приетия от 42-рото НС Изборен кодекс.

Според говорителят Томов право да избира кмет има всяко населено място, което има повече от 100 жители, докато в старите текстове тази цифра бе 350. Така обаче се стига до парадокса в село, в което реално живеят по двама-трима души, да трябва да се избере един от тях за кмет, тъй като на хартия се води, че по постоянен адрес там са регистрирани над 100 души. Във всички тези села все пак вот няма да има, ако няма и кандидати за управници. Камелия Нейкова, също говорител на комисията, обясни, че подобни феномени не са масови. Според данни на ЦИК има и обратна тенденция - пристигнали искания от хора в населени места с над 100 жители, които настояват да си изберат кмет, но няма как, защото не били обособени в кметство. Избирателите вече могат да проверяват дали имената им присъстват в списъците на лицата, които подкрепят регистрацията на партиите или коалициите за вота. При всеки вот има случаи на злоупотреба с лични данни на гласоподаватели. Проверката за крадени ЕГН-та може да стане през страницата на ЦИК. За целта трябва да се получи персонален идентификационен код на заявен имейл адрес.

До вчера на обяд 38 партии бяха подали документите си за участие в местните избори, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова. Две партии са се регистрирали и за разяснителната кампания за референдума в полза на отговора „да” - „Българска социалдемокрация” и ЕНП на Мария Капон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6519 |01.11.2014 Денят на мъртвите будители . 5| 5406 |05.10.2014 Гръм! ДПС печели с гласове от Западна Европа . 7| 5705 |02.10.2014 Фрог научи: Партийни функционери готвят капан на купувачите на гласове . 3| 5259 |24.08.2014 Търговията на гласове започна с безработни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads