Реклама / Ads
52| 11008 |07.05.2013 ЪNDERGROUND

Българската прокуратура като предизборен инструмент

.
Същата нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила. Там си е, където си беше по времето на Никола Филчев и Борис Велчев.
 

Вярно – днес не фаворизира Трактори и не се отдава на интелектуални летаргии, както беше при споменатите двама, но пък прави нещо по-опасно: превръща се в основен фактор в предизборната борба, обслужвайки съвсем конкретни политически интереси – като участва в мащабна манипулация на общественото мнение, достойна да влезе в учебниците по политология.

Вероятно мнозина ще се възмутят: как така?! Достойната прокуратура, която за пръв път доказва своята независимост, включвайки се в епичната борба на праведните сили срещу полицейщината, цветановщината, Боко Тиквата и разни други тъмни сили, дето ни откраднаха държавата, та се налага сега другарите от БСП да ни я връщат... Ами така – тя прави тъкмо това явно и пред очите на всички, но пък в хор с обществените очаквания и в синхрон с манифактурата за производство на скандали – вписващи се в една матрица, която някогашните структури на ДС определяха с думите „активно мероприятие“.

За да видим  неговите параметри, трябва да си зададем няколко въпроса, които и до днес остават без отговор. И тъй като въпросите изискват директен и отговорен адресат, ще ги задам не към някакви прокурорски пионки за временна употреба, а към самия Главен прокурор.

И първият от тях е безкрайно елементарен. Днес е очевидно, че цялата предизборна кампания на БСП и компания – сиреч на БСП плюс всички опозиционни сили – леви, десни и всякакви – се крепи върху черен ПР, формиран от два фактора: анонимни сигнали от неизвестни лица, лансирани с много шум от пределно известни политически фигури, както и от единодушни и единаогласни медийни платформи – и от техните формални потвърждения, лансирани от българската прокуратура на най-високо равнище. Въпросът е – върху какви реални данни се базират тези потвърждения?

По този въпрос прокуратурата мълчи. Главният прокурор мълчи. И се ослушва като глиган в тръстика.

Първо имахме анонимен сигнал, внесен от самия лидер на БСП Сергей Станишев. Както и можеше да се очаква – внесен с много шум и приказки за „българския Уотъргейт“. В него се лансираше версията, че СДОТО е осъществявала нерегламентирани подслушвания на политици, бизнесмени, журналисти и какви ли не – включително на самия Станишиев, включително на двама български президенти, включително на еврокомискаря Кристалина Георгиева. Сигналът беше съставен така, че да направи впечатление с многото данни от кухнята на тайните служби: инициали на служители, марки на проследяващи коли, описание на технологията на подслушването и прочее.

И – разбира се – направи нужното впечатление. Включително на главния прокурор Сотир Цацаров. Който услужливо го сподели с медиите и изпрати там екип от цели десет прокурора. Странно защо

– ръководени тъкмо от тези, на които същият този главен прокурор нямаше доверие – и беше демонстрирал тази липса много ясно – включително чрез административни производства.

И с основание между впрочем – тъй като те сами бяха извършвали прегрешенията, които трябвашие да разследват. Като Роман Василев например – разрешавал си сам, със собствения си подпис използване на СРС. Същият този Роман Василев, чиито прегрешения днес са опростени свише и забравени, който днес е ВРИД градски прокурор – и под чието разпореждане ни се съобщава, че прокуратурата възнамерява да повдигне наказателно преследване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Групата прокурори получи пълно съдействие и си свърши работата в рамките на десетина дни. Сред което дадоха пресконференция, на която главният прокурор заяви, че проверката е потвърдила две трети от данните, съдържащи се в анонимката на Сергей Станишев.

Въпрос: потвърдила ли е прокурорската проверка, че Цветан Цветанов е разпореждал незаконни подслушвания на изброените в анонимката лица? Вас питам, г-н Цацаров. Дължите този отговор, след като в самия разгар на предизборната кампания лансирате версията за две трети потвърждание.

Отговорът е не – и този отговор е валиден до ден днешен. Нямате никакви реални доказателства за реалността на престъпленията, за които приносителят на анонимката проглуши ушите на българските избиратели.  Ако ги имахте, щяхте да ги кажете – най-малкото, за да защитите правотата на своите предположения. А след като ги нямате, то и самите ваши предположения, изложени публично, се превръщат в инсинуации.

Втори въпрос: има ли реални доказателства, че МВР изобщо е провеждало незаконни подслушвания? Записи със СРС например, които не са постановени по установения ред? Отново нямате отговор, и не случайно го нямате, защото такива доказателства няма. Има установена немарливост и липса на ясни регламенти при работата на СДОТО. И приказки от хиляда и една нощ – примерно как някакъв си Радко, дипломиран инженер, чиито професионални задължения са свързани именно с компютри, бил търсил харддиск с помощта на отвертка, а след като не го намерил, все пак успял да изтрие информацията от него и така да заличи следите от евентуалните подслушвания.

Казвам приказки, защото професионалното ръководство на МВР изцяло отрича тази версия, а Вашите служители не са привели никакви доказателства за нейната правота. Да – сигурно има един или двама служители на СДОТО, които биха свидетелствали в полза на скроената с предизборна цел версия. Същите, които са участвали в търсенето на слабите места в службата и събирането на необходимата професионална информация, за да прозвучи тази версия достоверно.

Къртиците на БСП, с други думи. Такива, както Ви е известно, има много. Оставени в наследство от ДС, или култивирани от всеизвестната практика на тези служби да работят за своя сметка - като обслужват и корпортивни, и частни интереси.

Никак не е случайно, че основен акцент при обработването на публичното мнение беше и това, че автор на сигнала е служител на СДОТО. Тази версия обаче отиде на кино при следващия етап от пространно замисления Цветановгейт: когато именно от името на такъв анонимен служител до медишите бяха разпратени записи между трима събеседници – бившия български премиер, бившия министър на земеделието и днешен подсъдим Мирослав Найденов – и Вашия колега Кокинов,  който между впрочем ръководеше групата прокурори именно по казуса с подслушиванията.

Та фантомният служител уверяваше медиите, че Цветанов не само че е разпореждал подслушвания, но и продължава да го прави – и че той самият лично е участвал в такова, като за доказателство бяха прикачени записите от въпросния разговор – определено неприятни и силно дискредитиращи. Оказа се обаче, че разпореждане за такова подслушване няма, че МВР не е изпращало никакъв екип с подобна цел, а от елементарното прослушване на записите става безпощадно ясно, че при този случай накичен с микрофони е не друг, а самият Найденов – колкото и на Бойко Борисов да не му се ще да повярва на тази версия.

Изводът прочее може да бъде само един – че става дума не за реално подаване на информация от къртица, заровена в СДОТО – става дума за набързо скроен компромат, при който записите, направени от Найденов, се използват в синхрон с неговите публични изявления, че Цветанов бил подслушвал целия Министерски съвет.

Случайно да разполагате с друга версия, която да доказва съпричастността на бившия вътрешен министър към този издънен от самите компроматаджии казус, г-н Главен прокурор? Не, нали? Тогава на какво се крепи Вашата увереност, че става дума за престъпление, идентично с това, за което претендира Станишевата анонимка? Какъв аргумент ще изтъкнете в защите на широко лансираната версия, че МВР наистина е осъществявало незаконно подслушване, поради което трябва да бъде повдигнато обвинение срещу бившия вътрешен министър?

А има ли изобщо такова обвинение, г-н Главен прокурор? Питам Ви, защото от съобщението на поверената Ви прокуратура не личи – вижда се само намерение да бъде повдигнато токава... след изборите, а дотогава въпросът да бъде висящ, за да може пропагандната мисия да постигне необходимия успех.

В него не се казва примерно, че Цветан Цветанов е разпореждал незаконни подслушвания и че повереното му министерство е осъществявало такива. Не се казва дори, че той ще бъде подведен под отговорност именно за това; казва се, че не може да бъде подведен под такава, защо бил кандидат за депутат. И че прокуратурата прекратява наказателното производство срещу неговите подчинени – докато се установи как точно може да се повдигне обвинение срещу него – дали преди или след свикване на бъдещото НС. Ето прочее и цялото съобщение – най-неясния и обтекаем документ от този тип, който изобщо би могъл да бъде съставен:
"Днес, 30.04.2013г., Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК.Наказателното производство е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител. След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване".

Оттук да става ясно, че Цветанов е разпореждал незаконни подслушвания? Да става ясно, че прокуратурата раздполага с доказателства за това? Аз поне не мога да открия подобна яснота, г-н Главен прокурор. Ако Вие можете, направете го.

По-скоро става ясно, че единственото, за което можете да го обвините, е, че не е осъществявал достатъчно контрол върху своите подчинени. Иначе казано, по следните цитирани и в медиите членове:

чл.285 НК "Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление."
       чл. 387, ал. 2 от НК: "Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години."

Във връзка и с тях имам и още един въпрос към Вас, г-н Главен прокурор. Преди време адресирах до Вас едно открито писмо, с което исках да бъде започнато наказателно производство срещу Сергей Станишев, бивш министър-председател на тройната коалиция. Визирах престъпления, ощетили България с милиарди лева, към които споменатото лице е съпричастно. Посочих само като примери за неговата престъпна дейност заменките, щетите от които възлизат на над шест милиарда; плащането с държавни пари по проекта за АЕЦ „Белене“, без да има окончателен договор и без дори самият проект да има лиценз от АЯР, което доведе до днешния фактически фалит на НЕК; изкуствения фалит на Кремиковци; аферата с печатанегто на паспорти с биометрични данни и аферата „Хохегер“, при която законът е нарушен с решение на самия Министерски съвет на България, взето под  давлението на Сергей Станишев – за да бъде сключен договор, пряко облагодетелстващ жената, с която живее.

Това искане е подкрепено от повече от две хиляди български граждани, в което можете и сам да се убедите, ако хвърлите поглед на сайта petizii.bg. Писмото, съдържащо всички необходими за Вашата работа данни – и дори посочващо членовете, по които г-н Станишев трябва да носи съдебна отговорност, беше не някаква анонимка, а публичен факт, оповестен от редица български медии и адресиран лично до Вас. По него обаче няма никаква реакция от Ваша страна – докато на скроения с бели конци компромат за подслушванията поверената Ви институция реагира моментално – и в пълен синхрон с очакванията на неговите податели.

Надявам се да си давате сметка какво означавет тези Ваши действия в една предизборна ситуация. И се опасявам, че не само си давате сметка, но и поемате отредената Ви роля – а тя е ролята на инструмент за предизборна политическа манипулация.

Иначе Ви благодаря за посочените членове, по които смятате да подведете под отговорност г-н Цветанов. Благодаря Ви, защото същите отговарят изцяло и на стореното от г-н Станишев. Да, и той не е упражнил контрол върху Комитета по горите, заменящ места на първа линия на морето срещу затънтени пущинаци – в полза на приближените до същия господишн олигарси. Да, и той не е упражнил контрол върху своя вицепремиер г-н Овчаров – нито по отношение на проекта АЕЦ „Белене“, нито по договорите с „Газпром“, нито по далаверите с износа на ток, нито по посредничествата на скъпи на сърцето му фигури като Фронтиера и Вальо Топлото.

Знаете за какво става дума, нали? Знаете, защото сте директно сезиран за всички тези дела – и то не само от мен. Само че – странно защо – в това отношение пракуратурата не проявява тази впечатляваща пъргавина, която демонстрира по казуса с тъй наречените подслушвания. Което ме кара да се запитам за пъргавина ли всъщност става дима – или просто за поврътливост – при която ловката смяна на повелители се оказва по-важна, отколкото законите – и юридическите, и моралните?

Знам много добре какво си причинявам с този текст, г-н Главен прокурор. И знам какво ще се изсипе върху главата ми. Знам в каква степен казаното тук е непопулярно, и в каква степен е популярно Вашето мнение по въпроса. Но знам добре и нещо друго – че тези, които днес малоумно Ви ръкопляскат, утре ще се каят.

Утре, когато стане ясно чии интереси сте обслужили.

Едвин Сугарев
svobodata.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 18757 |14.03.2013 Брендо и Трактора като Том и Джери – гонка до дупка . 31| 12109 |02.09.2012 Разузнаването да се саморазузнае. Прокуратурата е ясна . 29| 18646 |12.03.2012 Българската мафия – куца, щърбава и със слаби нерви . 157| 27142 |16.02.2012 Прокуратурата погна Дядо Николай, грозят го 3 г. затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads