Реклама / Ads
0| 50985 |29.03.2022 ЪNDERGROUND

Кой е ”Сивият кардинал” в прокуратурата на Гешев

.
Пламена Апостолава, Иван Гешев, Ахмед Доган, Петьо Петров-Еврото
Главният прокурор Иван Гешев ли ръководи държавното обвинение? Наистина ли той решава за арестите на знакови фигури у нас? Магистрати, близки до самия Гешев, са категорични, че отговорът е “Не. Не само Иван Гешев”.
 

В прокуратурата съществува една “митична женска фигура”, облечена с власт на “първи зам.-главен прокурор”. Името й е Пламена Апостолова. В ресора й са специализираните структури и цялото досъдебно производство. 

 

“Тя, за разлика от Иван Гешев, страни от медиите, но всички, работещи в системата на прокуратурата, я познават добре. Пламена Апостолова е топлата връзка и човекът, който директно спуска на главния прокурор “задачите” от ДПС. Тя е топлата връзка на Петьо Петров - Еврото с прокуратурата, въпреки излизането му преди години от системата”, споделиха пред ФрогНюз източниците ни. 

 

Минало

 

За първи път името на Пламена Апостолова нашумя публично през 2007 г. в скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров по делото на Христо Лачев - тогава директор на “Булгартабак”. Тогава следовател Апостолова, пряко подчинена на Александров и Пепи Еврото свидетелстваха в полза на Александров. 

 

След това избухна скандала по делото “Фронтиер”. Тогава Апостолова - една от двете разследващи по делото следователки, свидетелства срещу другата си колежка - следовател Шарланджиева, поради което последната бе отстранена от длъжност за повече от година. Впоследствие делото бе прекратено, а следовател Шарланджиева - възстановена на работа в НСлС. 

 

Наред с това настоящият зам.-главен прокурор Апостолова е и единственият следовател, който още в далечната 2008 г. декларира пред Сметната палата приходи, извън тези от трудовите си правоотношения, надхвърлящи 1.3 млн. лева. Като основание се сочи продажба на недвижим имот. 

 

По случая, въпреки медийния интерес, не се извършва проверка. 

 

Впоследствие през 2012 г. декларира, че е получила като дарение недвижим имот - апартамент 110 кв. м. и гараж 20 кв. м. в столичния квартал “Лозенец”. 

 

Отново не последва проверка, за да се види как един магистрат е надарен с имот в центъра на София, независимо, че идва от село Владимировци, Разградско. 

Следователи разказаха пред ФрогНюз, че в общността се коментират топлите отношения на Пламена Апостолова с хора от партийния елит. Те датирали от времето, в което дамата е била редови следовател в НСлС.

 

“Като приближена на бившия директор на службата Ангел Александров и доказала лоялността си към него, тя бе въведена в приятелския му кръг. Приживе Александров не криеше близостта си с Доган. През 2002 - 2003 г. именно Александров удря рамо на Пепи Еврото, за да може от прокурор в Софийска районна прокуратура да стане зам.-директор на Столичната следствена служба. По това време директор е Петко Петков, настоящ кандидат на Висшия съдебен съвет, за когото се твърди, че е с протекциите на Иван Гешев”, казаха магистрати. 

 

Те свързват името а Пламена Апостолова с няколко значими дела. Най-коментираното от тях е за строежа на хидровъзел “Цанков камък”.

 

“Въпреки доказателствата и сериозното медийно отразяване на участието на Доган в случая покрай получените от него 1 млн. лева за консултантски услуги, той не е разпитан дори като свидетел по делото. А иначе е проведено “мащабно” разследване в няколко направления, изследвани са други консултантски договори, без този на Доган, назначени са множество експертизи, по които са платени над 100 хил. лева. На финала делото приключи с мнение за прекратяване, без да стане ясно за какво точно са изплатени хонорарите на Доган”, уточниха хора от Съдебната палата.

 

Към момента производството е прекратено като никоя от заинтересованите страни не е обжалвала това. Не е проведен и така нареченият “инстанционен контрол”. 

Такава се оказва и съдбата на разследването за строежа на АЕЦ “Белене”. Общото от водените от Апостолова разследвания е приключването с мнение за прекратяване. Колегите й казват, че на пръстите на едната ръка се броят приключените дела, като никой не си спомня дали по тях изобщо има осъдени лица. 

 

При атестирането на Апостолова за член на Висшия съдебен съвет тя получи оценка “Добра” за разлика от колегите си, които бяха оценени с оценка “Много добра”. Топлата връзка на Пламена Апостолова с кръга на “Осемте джуджета”, респективно с Пепи Еврото, датира от времето, в което Еврото е бил командирован в НСлС. Двамата работят рамо до рамо като следователи в отдел “Стопански” под прякото ръководство на Ангел Александров. 

 

След пенсионирането на Александров през 2014 г. следовател Пламена Апостолова оглавява Стопанският отдел на НСлС, а Петьо Петров - Еврото е издигнат в ръководител на следствения отдел на Софийска градска прокуратура. На негово място в НСлС в отдел “Стопански” е била командирована, забележете, дългогодишната му спътница в живота - следовател Оля Антонова. Впоследствие е върната в следствения отдел на СГП, където заедно с настоящия градски прокурор Илияна Кирилова, са разследващи по делото КТБ под надзора на прокурор Иван Гешев. 

 

След като Петров напусна съдебната система през 2016 г., Апостолова е командирована от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров да ръководи следствения отдел на СГП и да продължи да следва политиката на Петьо Еврото, както и да следи за интересите на кръга, към който принадлежи. Този период в отдела се разследват дела срещу Цветан Василев, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и други министри. 

 

Издигане

 

През 2018 г. Пламена Апостолова е номинирана от ДПС за член на ВСС от парламентарната квота. През 2020 г. тя е един от хората, издигнали кандидатурата на Гешев за главен прокурор. След като изборът му става факт, Гешев връща жеста на Апостолова и я кани за негов заместник. 

 

Юристи недоумяват как за зам.-главен прокурор може да бъде назначен човек, който в професионалната си битност винаги е бил следовател. Според слухове в Съдебната палата именно от нея зависи в момента кариерното израстване на магистратите в прокуратурата. Сочи се, че тя е “сивият кардинал”, а Гешев се явява пряк изпълнител и, разбира се - медийна звезда. 

 

Роднини

 

Магистрати разказват, че сестрата на Пламена Апостолова - Росица Митева, е общински съветник на партия ГЕРБ в Исперих. Тя е постоянен член на Комисията по общинска собственост, земеделие и гори. В предишният Общински съвет Росица Митева е била председател на постоянната Комисия по законност и обществен ред. През 2019 г. е издигната за кандидат за кмет на Исперих от ГЕРБ, но губи.

 

Друг интересен член на семейството на г-жа Апостолова е нейният съпруг - Георги Апостолов. Казват, че семейството е близко с това на бившия шеф на КПКОНПИ Иван Георгиев. Твърди се, че на базата на приятелството съпругът на Апостолова е бил назначен за директор на КПКОНПИ - София. 

 

Георги Апостолов нашумя покрай проверката на доходите на Цветан Цветанов за периода 2003 - 2013 г., която, както всички знаем, приключи безславно. 

 

След скандала с терасата на Пламен Георгиев Апостолов тихомълком напусна поста си. Сега е вписан като адвокат в Разград. Неофициално обаче се твърди, че е част от кантората на Петьо Еврото. 

 

В момента преди избора на нови членове на Висшия съдебен съвет Пламена Апостолова е изключително активна с “идеи за номинации”. Казват, че неин фаворит е била следовател Елена Динева от НСлС, но тъй като е непозната сред колегите си има почти нищожен шанс да получи подкрепа. Затова на преден план излезе предложението за Петко Петков - председател на Камарата на следователите. Той е доказал лоялността си към настоящото ръководство на прокуратурата чрез множество декларации на Камарата в защита на главни прокурор до посолства и европейски институции. 

 

Немаловажен е и фактът, че е състудент на Иван Гешев и близък до Петьо Еврото от кръга “Осемте джуджета”. 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11340 |16.02.2022 Прокуратурата е помогнала на ”Делта гард” в казуса с отнетия лиценз . 16| 14774 |14.10.2021 Шефовете на прокуратурата ще борят престъпността, ама друг път . 35| 30878 |12.10.2021 Спецпрокуратурата удари МВР! Саботира акциите на ГДБОП срещу най-опасните бандити. Те вилнеят безнаказано. Жертвите треперят . 5| 13713 |24.06.2021 Само във Фрог: Камиони с български цигари минавали за Турция на „вдигната бариера“. Делата са спрени от прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads