Реклама / Ads
0| 24294 |23.03.2022 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Следователи искат да се разследва кандидат на Гешев за ВСС. Умишлено не се обръщат към ”Главния”

.
Иван Гешев, Петко Петков
Следователи от Столичния отдел към Софийска градска прокуратура написаха остър сигнал срещу кандидата за член на ВСС Петко Петков с искане той да бъде разследван. Куриозното е, че писмото е адресиран до всички заинтересовани институции, включително до президента и премиера, с изключение на главния прокурор Иван Гешев.
 

Припомняме ви, че преди ден Петко Петков бе номиниран за член на ВСС от професионалната квота на следователите, подкрепен с близо 200 гласа. Във връзка с това Фрог ви информира за куп факти, свързани с Петков,  които създават в момента истинско брожение в редиците на магистратите.  


В писмото си до общо 9 институции, следователите посочват опасенията си, че ако въпросният сигнал отиде в ръцете на Гешев, проверката срещу Петко Петков ще бъде “потулена и осуетена”. Авторите настояват да се извърши обективна проверка на имотите на Петков, както и данните за конфликт на интереси и нарушения на “Етичния кодекс” на българския магистрат.  


В сигнала, с който Фрог разполага,  се посочват следните факти, чиято достоверност би трябвало на всяка цена да се провери: “Петков от години демонстрира недосегаемост, получава неследващи му се кариерни бонуси и демонстрира висок стандарт. Само за последните три години е сменил четири автомобила от висок клас, като за да не бие на очи не ги регистрира на свое име. същевременно не декларира пред Инспектората на ВСС /ИВСС/ в годишните си декларации обстоятелството, че ползва чужда вещ на висока стойност, както се изисква по закон.

 

Същото се отнася и за придобити имоти чрез използване на подставени лица. За колегите му е известно, че притежава такива в района на гр. Нови Искър, в кварталите над Околовръстното шосе в София, както и че до преди 5-6 години притежаваше заедно с Анита Михайлова, бивш член на ИВСС адвокатска кантора, намираща се на бул. “Драган Цанков. При разделянето им, Михайлова му е изплатила дела, но това обстоятелство не е декларирано пред НАП, нито пред Сметната палата, нито пред ИВСС”.


В писмото си магистратите от Столичното следствие продължават: “Всички тези обстоятелства са известни на колегите му и въпреки, че през годините е имало редица публикации, чадърът, който настоящия и предходен главен прокурор му осигуряват, стопира всякакви проверки”, подчертават авторите. Дали всичко се е случвало по този начин, е въпрос на професионална воля да се провери.    

 

Те отбелязват още,  че е било оказано влияние от настоящия главен прокурор върху следователи, че “ако не подпишем подписка в подкрепа на следовател Петко Петков за номинирането му за член на ВСС от квотата на следователите, ще последват дисциплинарни производства”. 

 

Следователите подчертават, че подписват групово сигнала и той не трябва да се приема за анонимен, така както не са били приети за анонимни декларациите на Камарата на следователите, подписани в подкрепа на Иван Гешев. Посочва се, че в тях също не е имало конкретни имена, нито брой лица. Според информация на медията ни, въпросните защитни писма за Гешев са идвали написани предварително  в ръководството на Камарата и никой не е имал право да променя текста. 

 

Предстои да  видим, дали някоя от институциите ще провери изнесените от следователите факти за Петко Петков - номиниран за член на ВСС.

 

Следва продължение….

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 27589 |22.03.2022 Магистрати алармират пред Фрог: Гешев вече ”номинира” свой човек за ВСС - следователя Петко Петков . 0| 21360 |21.03.2022 Само във Фрог: И двете наблюдаващи прокурорки по казуса “Борисов” са от командированите . 28| 99806 |15.02.2022 Само във Фрог: Борислава от ”БарселонаГейт” се развела преди три месеца. Бившият й е съдружник с Мацола – бос от СИК . 26| 70425 |14.02.2022 Първо във Фрог: Връзката на Борисов с БарселонаГейт става дебела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads