Реклама / Ads
33| 6059 |04.08.2011 ПОЛИТИКА

ЕС и България са два свята, които трудно ще се срещнат

.
Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Това казва пред Дойче веле по повод последния доклад на ЕК Клаус Шрамайер, заместник-посланик на Германия в София през 90-те години на миналия век.
 

Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма", коментира дългогодишният диплома.

Според него светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. "Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е "врата у поле". Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал", казва Клаус Шрамайер.

Бившият дипломат и познавач на български политически живот все пак смята, че докладите не са безполезни. Те и занапред могат да бъдат "трън в петата на българската пасивност" и да укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Освен това докладите привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Шрамайер отправя няколко препоръки към бъдещите доклади. Първо, да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ, да се "извадят труповете от гардероба", тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства.

От коментара му става ясно още, че последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7304 |03.07.2011 П. Бояджиев: Филип Димитров президент - ще промени България . 97| 7232 |12.06.2011 Борисов: С Първанов България ще фалира като Гърция . 88| 9182 |29.05.2011 С. Станишев: Има убийствени доклади за България, сравняват ни дори с Нигерия . 27| 8970 |23.05.2011 Wikileaks: Изборите в България - "боклуци на изхода, боклуци на входа"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads