Реклама / Ads
16| 6670 |12.03.2014 ПОЛИТИКА

България подкрепя членство на Албания в ЕС

.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин Източник: Булфото
Външният министър отново заяви българската позиция в подкрепа на европейската интеграция на Албания и изрази увереност в мотивираността на властите в Тирана да продължат работата по европейския дневен ред.
 

Министър Кристиан Вигенин се срещна днес в МВнР с Арта Даде, председател на Комисията по външна политика в парламента на Албания и членове на Комисията, които са на посещение в София по покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание Янаки Стоилов.

Той отбеляза със задоволство, че работата по подготовката на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция е на напреднал етап и той може да бъде подписан при визитата на албанския му колега по-късно тази година.

България и Албания развиват отлични приятелски отношения на сътрудничеството и партньорство. Двете страни трябва да положат допълнителни усилия за интензифицирането не само на политическия диалог на всички равнища, но за задълбочаване и разширяване на прагматични двустранни отношения в сферата на икономиката, търговията, културата и др., каза още Вигенин.

На свой ред, г-жа Арта Даде благодари за принципната подкрепа на България за политиката на разширяване на ЕС. В тази връзка двамата обсъдиха още предстоящите европейски избори и споделиха надеждата следващите ЕП и ЕК да дадат нов импулс на процеса.

Акцент в темите на разговора беше и регионалното сътрудничество. За нас ПСЮИЕ е водещият политически формат на регионалното сътрудничество и регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани, подчерта министър Вигенин.

В качеството си на негов инициатор и активен участник, България отдава голямо значение на парламентарното измерение на ПСЮИЕ като важен фактор за развитие на стабилността и сътрудничеството в региона, каза още външният министър, като допълни, че разчитаме на подкрепата на Албания за предложението на българското Народно събрание седалището на международния секретариат на Парламентарната асамблея да бъде в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 165| 7538 |07.03.2014 Борисов се оплака на Рединг от „политическата репресия” в България . 13| 9136 |09.02.2014 Роро от новата "Нова България": Няма да бълвам популизъм по старому . 42| 8076 |13.01.2014 Р. Кънев: Подкрепям Кунева, Надежда избра миналото . 68| 7368 |25.12.2013 Ню Йорк таймс: Протестиращите в България откриха, че промяната е трудна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads